Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Fúzió következményekkel

2013. március 12. - szekularisfigyelo

A katolikus egyház nem csak lobbierővel próbálja mindenkire nézve kötelezővé tenni álláspontját, hanem azáltal is, hogy monopóliumot szerezve elehtetlenítse el a neki nem testsző szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A németországi Wilhelmshavenben például az illetékes tartományi minisztérium "jóvoltából" új épületben, de egy intézményként működik tovább a városi és a helyi katolikus kórház. Mégpedig a katolikusra nézve igen előnyös feltételekkel: bár az új intézményben csak 20%-os részesedéssel bírnak, ők határozhatják meg az "etikai" irányelveket. Ami azt jelenti, hogy a városban nem végeznek kórházi körülmények között abortuszt, így akinek túl kockázatos a műtétet egyszerű orvosi rendelőben elvégeztetni, az vagy elutazik, vagy megvárja, míg életveszélybe kerül.

Az ügy vesztesei ismét a legszegényebbek: miután a szociális ellátás keretében már nem jogosultak közgyógyellátás keretében fogamzásgátló eszközöket kapni, a Hartz IV-ből élők körében megnőtt az abortuszok aránya.
Mindeközben a kölni kórházügyet (mint kiderült, nem egy esetben megtörtént, hogy a katolikus vezetésű (persze az egészségbiztosító által finanszírozott) kórházakban nem vizsgáltak meg megerőszakolt nőket, mert a feljelentéshez szükséges leletek kiállításával együtt fel kellett volna világosítani a nőket a sürgőségi fogamzásgátlás lehetőségéről) követő felháborodás miatt az egyház jobbnak látta azt nyilatkozni, tájékozódtak a sürgősségi fogamzásgátlás működéséről és mivel abortuszt nem okoz, a jövőben tájékoztatni fogják a hozzájuk fordulókat a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségéről. – Majd meglátjuk, meddig tartják magukat ehhez (ugyanis a sürgősségi fogamzásgátlás ugyan valóban nem okoz vetélést, ám azzal, hogy megakadályozza a megfogant petesejtnek a beágyazódását, kérdéses, hogy valóban összeegyeztethető-e azzal a katolikus tannal, miszerint az élet a fogantatástól védendő).
Egyébként a legutóbbi, 80 fő részvételével zajlott, az abortusz betiltását követelő tüntetés ellen ötször ennyien, 400-an vonultak fel Münsterben a nemzetközi nőnap alkalmából.

Hasonló történik az Egyesült Államokban. Ellenállásba ütközött ugyan a katolikus püspöki karnak az a törekvése, hogy dolgozóiknak olyan egészségbiztosítást nyújthassanak, amely nem fedezi a fogamzásgátlást. Ezzel párhuzamosan azonban egyre gyakrabban kerülnek eddig szekuláris kórházak katolikus kézbe, aminek következtében nem csak az abortuszhoz nehezebb hozzáférni, hanem romlik a terhes nők ellátásának színvonala. Az amerikai katolikus kórházakban például gyakori, hogy a méhen kívüli terhességek  vagy spontán vetélések kezelésével megvárják, míg vagy magától meghal a magzat, vagy életveszélyes állapotba kerül a terhes nő (megesik persze, hogy ilyenkor már késő - így kellett meghalnia egy írországi kórházban annak az indiai fogorvosnőnek, akinek az esete vihart kavart).
A másik gyakori konfliktusforrás a haldoklás meghosszabbítása, pontosabban a kezelés visszautasításának a jogának a semmibevétele.

http://www.taz.de/Kirche-bestimmt-ueber-Frauen/!112209/ 
http://www.taz.de/Kommentar-Krankenhausfusion/!112208/
http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2013/02/24/dont-let-catholics-run-hospitals/

http://www.thestranger.com/seattle/faith-healers/Content?oid=16050396

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715126160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása