Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A pápai tévedhetetlenség teológusának szerelmi élete

2013. március 15. - szekularisfigyelo

A Deutschlandradioban bemutatták Hubert Wolf „Die Nonnen von Sant'Ambrogio - eine wahre Geschichte" című könyvét, amely a római Sant'Ambrogio nevű zárt női kolostorban az 1850-es években zajlott szexuális zaklatásokról szól, amelyek helyességéről teológiai érvekkel próbálták meggyőzni az apácákat, amolyan misztikusra felmagasztalva a szexet. De nemcsak az apácák szexeltek egymással, hanem a zárt részekre elméletileg be sem jutó férfi papok is. Köztük bizonyos Guiseppe Peters, azaz Joseph Kleutgen német jezsuita, az újskolasztika egyik fontos teológusa, sőt megalapítója, és az akkori pápa egyik legfőbb tanácsadója, akinek köszönhetjük a pápai tévedhetetlenségről szóló elméletet – aki bizonyos Maria Luisa, a kolostort uraló főnökhelyettes szeretője volt.

A dolgokra egy megszökött apáca derített fényt, aminek következtében egyházi vizsgálat indult. Az esetet vizsgálatával megbízott domonkos rendi szerzetesnek egyébként igen nehezére esett értelmezni a nők között történt cselekményeket, merthogy szex alatt addig mást értett. A főbűnöst, a korábban szinte misztikus szentként tisztelt Maria Luisa húsz év tömlöcöt kapott, a teológus két évet, de neki csak kolostorba kellett vonulnia. Az esetet annak idején titokban tartották, a vatikáni levéltár II. János Pál pápa általi megnyitása tette lehetővé a kutatást.

http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/religionen/2019092/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645126271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása