Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hogyan ferdítsünk statisztikát?

2013. március 21. - szekularisfigyelo

A kvantitatív társadalomtudományi felmérések elengedhetetlenek ahhoz, hogy reális képet kapjunk a társadalomról. Elengedhetetlen azonban az is, hogy pontosan dolgozzunk és legyen elég ismeretelméleti-nyelvtudományi képzettségünk ahhoz, hogy adatainkat ne interpretáljuk félre.
Hogy hogyan nem szabad csinálni, azt egy német kutatás mutatja: a keresztény idea.de és a Bild (a Blikk pandanja) lelkesen közölte a nagy hírt: a németek alig ötöde nem hisz Istenben, még a felekezethez nem tartozóknak is csak a harmada ateista és az ateisták száma különösen magas a Baloldal és a Kalózpárt szavazóinál, valamint a kevésbé iskolázatlanok körében. Mindezt a kutatást végző cég, az INSA vezetője úgy kommentálta, az emberek bár távolodnak a szervezett vallástól, az istenhit kérdései iránt nyitottak.
A HPD-nek azonban megszerezte a kutatás anyagát, és munaktársuk, Carsten Frerk (aki Violettbuch Kirchenfinanzen címmel írt könyvet a német, és Gottes Werk und unser Beitrag címen az osztrák egyházak állami finanszírozásáról) – kissé gyanús volt nekik, hogy ehhez képest egy neves kutatóintézet 2012-es felmérésben a megkérdezettek 57%-a közölte, ő nem vallásos. Az anyagból az derül ki, hogy a kutatók csak éppen nem azt kérdezték, amit aztán értelmeztek. A felmérés során ugyanis nem az istenhitre kérdeztek rá, hanem arra, hogy az istenhittel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják-e a megkérdezettet. A lehetséges válaszok sora meglehetősen bizarr és így szól: igen, nagyon; igen, valamelyest; nem igazán; egyáltalán nem; nincs isten, nem tudom. Az ötödik válasz kilóg a sorból és más síkra tereli a kérdést, ellenben a kutatók csak őket tekintették ateistának. A tényleges (átértelmezés előtti) válaszadási arányok egyébként megegyeznek a korábbi kutatással: a válaszadók 15%-át foglalkoztatja a kérdés nagyon és 27%-át valamelyest foglalkoztatja Isten kérdése, azaz a megkérdezettek 42%-át, míg a maradék 55%-át vagy nem érdekli a dolog, vagy kerek-perec ateistának mondta magát, ami nagyjából megfelel a korábbi kutatás 57%-nyi nem vallásosnak (ezúttal 3% nem válaszolt).

http://hpd.de/node/15311

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr175139558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása