Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Tiltott könyvek

2013. október 03. - szekularisfigyelo

A 2012. évben is több száz panaszt nyújtottak be amerikai közkönyvtárakhoz, amelyekben bizonyos könyveknek a közkönyvtárakból való eltávolítását követelte a panaszos. Az Amerikai Könyvtáros Szövetség a hozzájuk küldött információk alapján minden évben összeállítja a leggyakrabban felpanaszolt művek listáját. Ezek rendszeres szereplője Mark Twain Huckleberry Finn-je és J.D. Salinger Zabhegyezője, de szerepelnek rajtuk Alice Walker (The Color Purple), Khaled Husseini Papírsárkányokja és a Nobel-díjas Toni Morrison regényei.
1982-ben született egy precedens ítélet, amely kimondta, hogy a tanulók jogai sérülnek, ha könyveket kitiltanak az iskolai könyvtárakból – az ügyet konkrétan Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhíd című regényének egy iskolai könyvtárból való eltávolítása indította. Az ítélet ellenére minden évben több száz önjelölt erkölcscsősz próbálkozik könyvek eltüntetésével (főleg arra hivatkozva, hogy egy könyvben „csúnyán beszélnek” vagy szexuális utalásokat tartalmaz, de egy olyan könyv is előkelő helyen szerepel a listán, amely egy öngyilkosságot elkövető tinédzser történetét dolgozza fel), így az Amerikai Könyvtárszövetség minden év szeptemberének utolsó hetében megtartja a Tiltott Könyvek Hetét.

http://www.ala.org/bbooks/frequentlychallengedbooks/top10, http://edition.cnn.com/2013/09/24/living/banned-books-week/index.html?hpt=hp_c4 via http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/9/25/banned-books-week#

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935542791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása