Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kötelező hittan a vonaton

2013. október 07. - szekularisfigyelo

Oroszország nagy ország, és jó hosszú vasútvonalai vannak. Az orosz ortodox egyház pedig abban bízik, hogy ezeken unatkozni fog az utazóközönség, és a 200 távolsági járaton nem kapcsolja ki a hangszórót, hanem szórakoztatásképpen meghallgatja Ljudmila Borzjak népnevelő-építő, az egyházzal együttműködve készült rádióműsorait az orosz ortodox egyház történelméről és fontos alakjairól. Szerepel a műsorfolyamban ugyan néhány ókori filozófus is (Thalész, ifjabb Plinius), de az öt műsorrészből 3 vallási tárgyú.
A kezdeményezést több szempontból is bírálják: sérti az elméletben több vallású orosz állam vallási semlegességét, a muszlimok értelemszerűen sérelmezik a keresztény tematikát, mások szerint pedig vissza fog ütni a projekt, amennyiben megutáltatja az egyházat azokkal, akik ki vannak téve a kényszerű hittérítésnek. 
A bírálatok kevéssé zavarják az államvasutak elnökét, Vlagyimir Jakunint, aki közismerten szoros viszonyt ápol Vlagyimir Putyin elnökkel, és aki közismerten vallásos, mégpedig olyannyira, hogy az egyházért végzett tevékenységét egy sor kitüntetéssel ismerték el az oroszországi és a külföldi ortodox egyházak (a listát megnézhetitek az angol Wikipedian található szócikkében, úgy kb. vetekszik Brezsnyev elvtárséval). A vasúttársaság szóvivője tagadja, hogy a kezdeményezésnek hittérítési célja lenne, szerinte az ortodox kereszténység az orosz történelem része és csak ebben a minőségében jelenik meg a sorozatban.

http://www.rferl.org/content/russia-orthodoxy-religion-trains-yakunin/25127352.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr865556018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása