Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lobbizás az Európai Parlamentben

2013. november 03. - szekularisfigyelo

Erős lobbizásnak voltak kitéve nemrég az Európai Parlament képviselői – főleg a francia és német képviselők kétperces ütemben kapták a lobbizó e-maileket. Ennek eredményeként szűken ugyan, de 351 szavazattal 329 ellenében, 18 tartózkodás mellett elvetették október végén a portugál Edite Estrela jelentését, amely az európai egészségügyi helyzetet vizsgálva az egészséghez való jog megerősítését javasolta, ezen belül pedig a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, különösen földrajzi vonatkozásban és a társadalmi egyenlőséget tekintve is.
A jelentés 33. pontja ugyan hangsúlyozza, hogy a tagállamok ne népszerűsítsék a terhességmegszakítást mint családtervezési eszközt, de arra is felszólítja a tagállamokat, hogy emberijogi és népegészségügyi megfontolások miatt tegyék azt legálissá és hozzáférhetővé. Erre hivatkozva az „Egy közülünk” kampány aktivistái kezdtek nyomást gyakorolni a parlamenti képviselőkre. Igen, jól emlékeztek, ez az a kampány, amely 1,4 millió online aláírást gyűjtött a magzat halálával összefüggésbe hozható minden eljárás finanszírozásának a betiltásáért (a kezdeményezés szövege az életmentő abortuszt sem veszi ki a tilalom hatálya alól). Az aláírások száma ugyan soknak tűnik, de ez az EU lakosságának úgy a 3 tízezreléke. Ausztriát véve példának: itt 30 ezer aláírást gyűjtöttek, míg kb. ugyanabban az időben 57 ezer aláírást szerzett az egyházi privilégiumok eltörléséért indított népi kezdeményezés, és ehhez az aláíróknak személyesen be kellett fáradniuk a helyi önkormányzathoz, míg az abortuszellenes aláírásokat elég volt online benyújtani. Ettől függetlenül az „Egy közülünk” persze nagy emberi és pénzügyi forrásokat tud mozgatni, hiszen a mostani kampányban több tízezer e-mailt írattak támogatóikkal. Németországban a Gloria.tv és a Tagespost című katolikus lapok vettek részt a toborzásban. A kezdeményezés pénzügyei nem túl átláthatóak: a kezdőtőkét, 50 ezer eurót (szűk 15 millió forintot) a katolikus Fondazione Vita Nova adta. - Sajnos az európai népi kezdeményezés szabályai nem írják elő a kezdeményezéseket benyújtó szervezetek átlátható gazdálkodását és a támogatók névsorának a közzétételét.
Az aláírást gyűjtő héttagú bizottságnak magyar tagja is van Frivaldszky Edit, akinek a kormány idén augusztus 20-a alkalmából a magyar arany érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozott a nők elleni erőszak felszámolása, az emberi élet védelme érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként. Frivaldszky az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnökeként ügyködik azon, hogy az akaratukon kívül teherbeesett nők kihordják és megszüljék nem kívánt gyermeküket, és a Magyar Katolikus Családegyesületben is tevékenykedik, amely a magyar katolikus püspöki kar családpasztorációs szakpüspöke (jelenleg Bíró László) projektjeit szervezi és végrehajtja. Férje, Frivaldszky Gáspár olasztanár-jogász, Tata aljegyzője a KDNP-nek a vasárnapi munkabetiltására irányuló kampányát segítette, és 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt. Frivaldszky Edit az Egy közülünk aláírásgyűjtéshez „nagykövetnek” (gondolom, a kezdeményezésnek tekintélyt kölcsönözendő) Hegedűs Endre zongoraművészt, Gulya Róbert zeneszerzőt, Oberfrank Pál színházigazgatót, Szikora Róbert előadóművészt, Csókay András agysebészt, Lackfi János költőt, Süveges Gergő műsorvezetőt és Pitti Katalin operaénekesnőt szervezte be.
Az Európai Parlamentet ért lobbiáradat ellen a HPD szerint érdekes mód ezúttal nem szólalt fel a fő lobbiellenes képviselő, Hans-Peter Martin, aki néhány hete még hangosan tiltakozott a sokkal csendesebb (és talán kisebb költségvetésű) dohánylobbi tevékenysége ellen.
Magyar részről a következő parlamenti képviselők utasították el a (csak javaslatokat, de kötelezően betartandó utasításokat nem tartalmazó) jegyzőkönyvet és amellett szavaztak, hogy a bizottság dolgozza át a szöveget: Bagó Zoltán, Bánki Erik, Deutsch Tamás, Glattfelder Béla, Gál Kinga, Gáll-Pelcz Ildikó (itthon Pelczné Gáll Ildikó néven futott), Kovács Béla, Schöpflin György, Surján László, Őry Csaba. Az előterjesztés elfogadását Gurmai Zita, Göncz Kinga, Herczog Edit, Járóka Lívia, Szájer József (ők ketten frakciójuk ellenében szavaztak) és Tabajdi Csaba támogatta. Nem szavazott: Bokros Lajos, Gyürk András, Hankiss Ágnes, Kósa Ádám és Morvai Krisztina, tartózkodott: Szegedi Csanád.

Edite Estrela előterjesztése az EP honlapján olvasható magyar nyelven: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2013-0306&language=HU

http://hpd.de/node/17003
http://www.secularism.org.uk/news/2013/10/religious-and-conservative-meps-block-vote-on-reproductive-health-and-rights
http://www.votewatch.eu/en/sexual-and-reproductive-health-and-rights-motion-for-resolution-request-for-referral-back-to-committ.html
https://humanism.org.uk/2013/10/23/religious-lobby-groups-block-report-sexual-reproductive-rights-european-parliament/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr35612158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása