Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Sztálin és az ortodox egyház

2014. január 11. - szekularisfigyelo

Bár a sztálini diktatúra embertelenségeit egyesek szeretik az ateizmus rovására írni, ennyi erővel Sztálinnal az egyházi iskolák káros hatása mellett is lehetne érvelni, elvégre két évet a tbiliszi papneveldében tanult (Sztálin mellesleg arra is példa, hogy a testi fenyítés nem tesz jót az érzelmi fejlődésnek). És az egyház is nemcsak megbocsátott neki, de szereti is őt, legalábbis az orosz ortodox egyház egy része: 2014-re egy ortodox kolostor naptárt jelentett meg Sztálin képeivel, amelyet 6 eurónak megfelelő rubelért terjesztenek. Az ügyet egy történész hozta nyilvánosságra, és ennek nyomán nagy a felháborodás. Az egyház vezetése elfogadhatatlannak tartja ugyan, ami történt, de azért olyan túl hangosan nem tiltakoznak: bizonyos körökben ugyanis továbbra is népszerű a sokak életét követelő diktátor. Így az egyházi tiltakozás meglehetősen langyosra sikerült: az egyház szóvivője kifejtette, mind az orosz társadalomban, mind az egházon belül ellentétes vélemények vannak Sztálinnak az orosz történelemben betöltött szerepéről, és mindenkinek joga van kifejezni a véleményét.

http://diepresse.com/home/politik/zeitgeschichte/1544217/Russisches-Kloster-fabrizierte-StalinKalender
http://www.deutschlandradiokultur.de/kulturnachrichten.265.de.html
http://www.reuters.com/article/2014/01/09/us-russia-calendar-stalin-idUSBREA081DD20140109

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265752932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása