Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lengyelország keresztje

2014. január 18. - szekularisfigyelo

Elutasította a varsói másodfokú bíróság Janusz Palikot mozgalmának a lengyel parlamentben felaggatott kereszt eltávolítására irányuló keresetét. A jogerős ítélet indoklása szerint a jelkép az átlagos emberből nem vált ki negatív vagy a véleményét befolyásoló érzéseket, és a kereszt nem csupán vallási, hanem kulturális szimbólum, amely a lengyel identitásának része.
A felperesek az Európa Tanács strasbourgi bíróságához terveznek fordulni; igaz, ennek a bíróságnak a másodfokú tanácsa néhány éve hasonló érveléssel döntött amellett, hogy az olasz állami iskolák tantermeiben felakasztott keresztek nem sértik a tanulók egyenlőségét és vallásszabadságát.
Olvassunk pontosan és gondoljuk át az ítélet indoklását: a bíró szerint 1. a keresztnek nincsen hatása az emberekre és 2. nemcsak vallási, hanem kulturális szimbólum. Ebből a következők következnek: Ha a kereszt kulturális szimbólum, felekezetek vagy személyek nem perelhetnek vallási érzéseik stb. megsértése miatt, amikor valaki pl. művészi célokkal „meggyaláz” egy keresztet. És ha egy kereszt látványa nulla hatást gyakorol arra, aki ránéz, akkor haszontalan porfogó, ami nyugodtan, minden veszteség nélkül ki lehet dobni a következő lomtalanítás alkalmából.
Biztos, hogy ez a kereszténység érdeke?

http://polen-heute.de/kreuz-bleibt-sejm-31228,
http://www.secularism.org.uk/news/2013/12/court-challenge-to-crucifix-in-polish-parliament-fails?

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr995755293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása