Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Svájciak

2014. január 22. - szekularisfigyelo

Minden ötödik svájci lakos nem tartozik egyházhoz a Szövetségi Statisztikai Hivatal felmérése szerint. Ezzel 2013 óta megduplázódott a felekezethez nem tartozók aránya. A listát Bázel vezeti, ahol a felekezeten kívüliek aránya a lakosság 42%-át teszi ki, ezt követik Neuchatel és a kálvinisták őshazája, Genf, ahol a felekezeten kívüliek aránya 35%. Erős az egyházi kötődés Uri és Wallis kantonokban, ahol zömmel igen kis községekben élnek az emberek. Itt a lakosság ¾-e mondja magát katolikusnak. A reformátusok fővárosa Bern, ahol a lakosok fele evangélikus. Évente akár 40 ezren is kilépnek az egyházból. Az egyházak szerint az emberek fokozatosan távolodnak el az egyháztól, és gyakran végül az adóelszámolás adja az utolsó lökést a kilépéshez (Svájcban az állam szedi be az egyházi tagdíjakat az egyháztagoktól). A Szabadgondolkodók Egyesületének elnöke, Andreas Kyriacou szerint az egyházak elveszítették társadalmi funkciójukat azzal, hogy főleg a városokban más lehetőségek is vannak a kapcsolatteremtésre, társas életre, míg vidéken, a falvakban gyakran a még templomhoz kapcsolódik a programkínálat. Ezt alátámasztja, hogy a felekezeten kívüliek négyötöde a városokban él.

http://bazonline.ch/schweiz/Jedes-Jahr-laufen-der-Kirche-40-000-Menschen-davon/story/25417742

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr475755286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása