Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A pápa testőrségének új vezetőjének irányítása alatt menekülteket aláztak meg

2008. október 06. - szekularisfigyelo

 Egy nem éppen emberbarát történetre hívta fel a figyelmet a Tages Anzeiger című svájci napilap: XVI. Benedek pápa (születési nevén Joseph Ratzinger) testőrségének, a Svájci Gárdának december elsejétől új vezetője lesz a 36 éves Daniel Anrig személyében, aki jelenleg a svájci Glarus kanton rendőrségét vezeti. 2003-ben, amikor Anrig a bűnügyi részleget vezette, irányítása alatt kommandósai egyszerre tartottak több, a svájci Vöröskereszt által fenntartott glarusi menekültotthonban. A sisakos kommandósok hajnali fél hatkor törtek rá a menekültekre, akiket több órán át megkötözve bezárva tartottak, egyikük száját leragasztották, és a megalázó ruházatban és pózban lefényképezték őket. Egy tizenhat éves fiú ijedtében kiesett a harmadikról és gerincsérülést szenvedett. A házkutatás teljességgel eredménytelen volt, a későbbi, a bevetést vezető Anrig és beosztottja felelősségét firtató vizsgálat megállapította, hogy a rendőrségnek ugyan joga volt házkutatást tartani, de az itt alkalmazott kényszerítő eszközök használata, nevezetesen, hogy hat órán át kézen és lábon megbilincselve tartották a menekülteket, és zsákot húztak a fejükre, továbbá, hogy az egyik személynek leragasztották a száját és fényképezték a menekülteket, teljesen aránytalan volt. Az Anrig elleni büntetőeljárást végül megszüntették, mert bár megállapítást nyert, hogy visszaélt jogkörével és jogtalanul tartotta fogva a menekülteket, az ügyész szerint nem volt kimutatható a rossz szándék. Az eljárás költségeit azonban Anrigra terhelték. 
Anrig úgy kommentálta az ügyet, hogy az eset megmutatta neki a vezetői felelősség legkülönbözőbb oldalai, és gazdagabbá tette vezetői tapasztalatait. 

http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/Der-Fleck-im-Reinheft-des-neuen-Kommandanten-der-Schweizergarde/story/12546333
http://www.presseportal.ch/fr/pm/100002289/100470010/schweiz_rotes_kreuz_croix_rouge_suisse 
http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR43/005/2003/en/dom-EUR430052003en.pdf 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr84700179
süti beállítások módosítása