Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lecsukták a szerkesztőt

2009. február 23. - szekularisfigyelo

A brit Independent című lapban Johann Hari hosszú cikket írt a szólásszabadság védelmében, amelyben kiemelte, mennyire elfogadhatatlan, hogy az ENSZ-ben néhány, az emberijogokat nem különösebben tisztelő ország összefogva elérte a szólásszabadság korlátozását a "vallási érzékenység" érdekében. Ennek következményeként egészen egyszerűen nem lehet az ENSZ fórumain felszólalni az emberi jogok védelme érdekében, mert azonnal belefojtják a szót a felszólalóba a vallásra hivatkozva. Olyan országoknak sikerült ezt elérniük, mint Nigéria, ahol az elvált feleséget egyszerűen kidobják, megélhetés és gyerekláthatóság nélkül, és amikor az elvált asszonyok helyzetük ellen tiltakozva tüntetni szerették volna, a hatóságok közölték velük, ez saríaellenes, és ha kivonulnak, meg fogják őket verni. Szaúd-Arábiában még várjuk, hogy állami hatóság tiltakozzon az ellen a fatwa ellen, amely megengedi 10 éves kislányok megerőszakolását. Egyiptomban lecsuktak és megvertek egy fiatal bloggert, mert felvetette, hogy az iszlám jognak nem a legszélsőségesebb formáját kellene alkalmazni. 

Ki törődik ezeknek az embereknek - nem a vallási érzékenységével, hanem a puszta testi sértetlenségével?

A tisztelet csak embereket illethet meg, nem vallási (vagy egyéb) eszméket. Ez a társadalmak működésének az alapelve. Aki arra hivatkizik, hgoy tiszteljék őt, annak azt is el kell fogadnia, hogy nézetei és meggyőződései (a vallásiakat beleértve) kitegye a szabad vitának. 

Kalkuttában (Kolkata) az angol nyelvű The Statesman szerkesztői is így gondolják. Február elején kinoymtatták Johann Hari kolumnáját, amivel azonban kiváltották egy helyi muszlím csoport haragját, amely először a szerkesztőség előtti tüntetésben, majd randalírozásban fejeződött ki, és valaki feljelentést tett a rendőrségen a szerkesztők ellen vallási izgatás miatt. A szerkesztőknek a kedélyek lenyugtatása érdekében vállalniuk kellett az előzetes letartóztatást és óvadék letételét. 

Johann Hari kifejtette, hogy persze nem a vallási érzület megsértése a cél - de úgy tűnik, ha az ember emberijogi kérdéseket tesz szóvá, aligha kerülheti el, hogy valamely vallási csoportot meg ne sértsen. Ha hagyjuk, hogy vallási fanatikusok diktáljanak, miről lehet beszélni és miről nem, éppen a vallási fanatikusok (jellemzően ugyanahhoz a valláshoz tartozó) áldozatait áruljuk el. 

Re: az IEHU kommentárja: http://www.iheu.org/trackback/3520

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3961101
süti beállítások módosítása