Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Buddhista belviszályok

2009. július 26. - szekularisfigyelo

Túlsúlyba került a tudomány a valláshoz képest a budapesti Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. 
Elfajultak a viszonyok a Tan Kaupja buddhista főiskola rektora és az oktatók egy része, illetve a főiskolát létrehozó azonos nevű egyház között. Az index.hu részletezi az összeveszés kronológiáját; még tavaly a dolgozók úgy bérrendszerről döntöttek, ám a 2007-ben megválasztott rektor, Ruzsa Ferenc, az ELTE BTK Ókori és Középkori Filozófia Tanszékének docense szerint az egyház ennek a döntésnek a végrehajtását meg szerette volna akadályozni, a rektor pedig nem akart kötélnek állni, így a végül kölcsönös feljelentés lett az ügyből. A rektor le is mondana, mihelyt kinevezik utódát, de erre sem került sor: az oktatók által megválasztott új rektort ugyanis az egyház nem volt hajlandó kinevezésre felterjeszteni a minisztériumba. Az egyház arra hivatkozik, a főiskolán háttérbe szorítják a vallást a tudomány ellenében. Farkas Pál, az egyház képviselője erről ezt mondta: „Hitünk alapja három pilléren nyugszik, ez a tanulás, a gyakorlás és a megvalósítás, de a főiskolán ebből csak az elsőt ismerték el, és háttérbe szorították a vallási oldalt mind a tananyagban, mind anyagiakban.”

Csak mellesleg: nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy a magyarországi egyetemek már a nevükben megkülönböztetik a tudományegyetemeket a többiektől.

http://index.hu/belfold/2009/07/24/haboru/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr781268924
süti beállítások módosítása