Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallásosodás Gázában és Izraelben

2009. július 29. - szekularisfigyelo

Bár a hatalomátvételkor mást ígértek, a Hamas nekilátott az egykor a muszlimok legvilágibb közösségét kitévő palesztin lakosság iszlamizálásának. A legfelsőbb bíróság elnöke, Abdul-Rauf Halabi kijelentette, hogy a női jogászoknak ezentúl kötelesek fejkendőt viselni a bírósági tárgyalásokon, a talár alatt (!) pedig sötét, hosszú ruhát kell hordaniuk, mert az iszlám szerint tilos a nőknek hajukat mutatniuk, és az erkölcsösebb ruhaviselet eredményesebbé teszi majd a bírósági munkát. Az ügyvédek fel vannak háborodva és tiltakoznak. 
Egy lányiskola máris kötelezővé tette a fejkendőt és a hosszú ruházatot a következő tanévtől, sőt, a kirakatbábuk sem mutatkozhatnak lenge öltözetben. Az öltözködési előírások a férfiakat is sújtják: ők sem vetkőzhetnek le még a strandokon sem. 

Nem életbiztosítás egy nőnek nadrágban és pólóban mászkálni Jeruzsálem egyes negyedein. Az ortodoxok már korábban elérték, hogy az amúgy elvben nagyjából világi államnak az ortodox negyedeket is kiszolgáló buszok egész vonalán nemek szerint szegregálják az utazókat, és a tiltakozó női utasokat rendszeresen inzultálják, sőt, leköpik. Még 2006 novemberében meg is vertek egy 50 éves asszonyt, aki egy elvben nem szegregált buszvonalon nem akart a busz hátsó részébe húzódni. Az eset nagy felháborodást váltott ki, aminek eredményeként ortodox zsidók egy csoportja végül (engedélyek nélkül) saját buszvonalakat indítottak, miközben mások - világiak és vallásosak egyaránt - tiltakoznak az ellen, hogy mindenkire rá akarják kényszeríteni a saját vallásértelmezésük szerinti életvitelt. 
Legutóbb azért vonultak az ortodox haredim az utcára, mert a hatóságok letartóztattak egy többgyermekes anyát a közösségükből, mert majdnem halára éheztette hároméves kisfiát. Miközben a férfiak közül sokan nem dolgoznak, hanem teljes idejét a vallás tanulmányázásával töltik, a minél több gyerek megszülése és felnevelése mellett nemegyszer a pénzkeresés is a nőkre hárul. Az anyaság problémái azonban tabut jelentenek ennek a közösségnek, amint a példa mutatja.
Nem könnyű elhagyni ezeket a közösségeket, hiszen aki ezt teszi, annak le kell mondnia családi és rokoni kapcsolatairól (vannak családok, akik úgy gyászolják "kiugrott" gyermeküket, mintha meghalt volna), és fel kell találnia magát egy teljesen idegen világban, ahol el kell tartania magát, adót kell fizetnie és katonai szolgálatot teljesítenie. Segítségükre külön civil szervezetek alakultak. 

http://tempsreel.nouvelobs.com/depeches/international/20090726.FAP6024/un_juge_de_gaza_veut_imposer_le_foulard_aux_avocates.html 
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3690040,00.html
http://www.nn-online.de/artikel.asp?art=1052943&kat=3&man=3
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?apage=1&cid=1239710892040&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr61276257
süti beállítások módosítása