Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hajadonfővel

2009. november 03. - szekularisfigyelo

Nem kötelezhetők a női parlamenti képviselők fejkendőviselésre, döntött a kuvaiti alkotmánybíróság október 28-án. 
A keresetet egy választópolgár nyújtotta be, aki felháborodott azon, hogy az ő választókerületének képviselője egy másik honanyával együtt nem hord fejkendőt, holott a választójogi törvény előírja, hogy az aktív és passzív választójogot gyakorló nőknek meg kell felelniük a saría előírásainak. Az alkotmánybíróság szerint azonban a törvény nem határozza meg kellőképpen ezeket az előírásokat, ezzel szemben az alkotmány, amely a törvénynél magasabb jogforrás, egyértelműen szavatolja a személyes szabadságot és nem tesz ember és ember közt különbséget nemük vagy vallásuk alapján. Az alkotmánybírák annak ellenére döntöttek így, hogy a Vallásügyi Minisztérium Fatvaosztálya nemrég úgy nyilatkozott, a muszlim nők kötelesek fejkendőt hordani. 
A két érintett képviselő, Aseel Al-Awadhi és Rola Dashti természetesen örülnek a döntésnek. A döntést megelőzően Al-Awadhi közölte, ha az alkotmánybíróság fejkendőviselésre kötelezi a női képviselőket, ehhez tartja magát, de azonnal leveszi magáról, mihelyt kilép az épületből, és a választójogi törvény módosításáért fog küzdeni. Kuvaitban a nők többsége ugyan fejkendőt hord, de ez nem kötelező. Néhány hete hasonló döntést hozott az alkotmánybíróság: eltörölte azt a rendelkezést, amely arra kötelezte a nőket, hogy útlevélkérelmükhöz mellékeljék férjük engedélyét. Ezeknek a döntésnek azért is nagy a jelentősége, mert az alkotmány győzelmét jelenti annak ellenére, hogy az iszlamisták az elmúlt húsz évben azért harcoltak, hogy a saríát tegyék meg legfőbb jogforrássá. 
Az iszlamisták eltökéltek és közölték, nem hagyják annyiban az alkotmánybírósági döntést.

http://www.kuwaittimes.net/read_news.php?newsid=NDY2NjAxNDgw
http://www.kuwaittimes.net/read_news.php?newsid=OTA1OTI3NTg3 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr681489304
süti beállítások módosítása