Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az igazságügyminiszter és a püspök

2010. február 25. - szekularisfigyelo

A németországi jezsuita iskolákban történt bántalmazások miatt kipattant botrány nyomán a német igazságügy-miniszter összetűzésbe került a püspöki konferencia elnökével, aki felháborodottan visszautasította az igazság-ügyminiszter felszólítását, hogy tegyenek rendet az ügyben és kedden 24 órás ultimátumot adott a miniszternek „az igazságnak meg nem felelő állításainak” visszavonására. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügy-miniszter azonban kitart a kritika mellett és továbbra is azt mondja, az egyház belső eljárásrendje nem alkalmas arra, hogy elégtételt adjon és hatékony védelmet nyújtson az áldozatoknak. Egy szerdai interjúban megerősítette, hogy a katolikus egyháztól konkrét intézkedéseket vár a történtek felderítésére. Mindeddig az egyházi vezetők nem mutattak aktív érdeklődést az ügyek valódi és teljes körű felderítésére. A püspöki konferencia elnökének levelére a miniszterasszony levélben válaszol, mert nem az egyházzal való nyílt színi konfliktusról szól a dolog, hanem a bántalmazásokról és az áldozatokról. Örülne azonban, ha az egyház figyelembe venné a felvetéseit. A politikus ombudsmanokat javasol és egy kerekasztal megszervezését az áldozatok, az egyház és az állam képviselőinek részvételével. 

Egyébként a német evangélikusok is kissé kellemetlen helyzetbe kerültek: Margot Käßmannt, a német evangélikus egyház tanácsának elnökét a hétvégén rendőrök kapták el, amint szolgálati kocsijával közel másfél ezrelékes véralkoholszinttel áthajtott a piroson. A püspökasszony lemondott. 

A püspöknél a biztosítékot kiverő interjú szövege itt olvasható (németül): http://hpd.de/node/8908?page=0,1

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,679994,00.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr501787204
süti beállítások módosítása