Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Erkölcsi válságban a katolikus egyház

2010. március 02. - szekularisfigyelo

Hiteltelennek tartja a német lakosság a katolikus egyházat - derül ki egy friss felmérésből. Egy újság megbízásából reprezentatív felmérést végeztek, amelyből kiderült, a németek pusztán 30,3%-a gondolja őszintének az egyházat, és nem sokkal többen tartják hitelesnek: a megkérdezettek 32,8%-a látja annak, és még kevesebben vannak, akik szerint életszerű, azaz a mindennapi élettel szoros kapcsolatban van az egyház. Még a megkérdezett katolikusoknak is kevesebb, mint a fele tartja őszintének saját egyházát, igaz, ilyen bontásban már nem reprezentatív a felmérés. 
Az eredmények aligha meglepők a közelmúlt eseményei láttán, hiszen néhány hete derült ki, hogy a jezsuiták Canisius-Kolleg nevű berlini elitiskolában nemcsak hogy egyes paptanárok éveken keresztül bántalmaztak diákokat, hanem miután emiatt panaszt tettek, a rend az elkövetőket egyszerűen áthelyezte máshová - akár tanári munkakörbe. A szalézi rendet is hasonló vádak érték, s nemcsak Németországban, hanem Hollandiában is. 
A német püspöki konferencia szóvivője nem kommentálta a felmérést, de "Az egyház mi vagyunk" ("Wir sind Kirche") elnevezésű laikus hívőmozgalom szerint ezek az eredmények nem csupán a mostani eseményekből fakadnak, hanem egy tartós, súlyos bizalomvesztés jelei. Az egyház ugyanis nem vesz tudomást az emberek mindennapi tapasztalatairól, kezdve ott, hogy csak a családokat foglalják a közös imákba, de a gyermekeiket egyedül nevelőket és az egyedülállókat nem. 

http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/Katholische-Kirche-Kirche-Religion;art1117,3043438
via www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr981801144
süti beállítások módosítása