Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szabad a szó - de kizárólag online

2010. május 08. - szekularisfigyelo

A muszlim világban az életformák legveszélyesebbike az ateizmus. Aki nyíltan vallja, hogy nem hisz Allahban, annak arra kell számítania, hogy teljesen ellehetetlenül: családja kitagadja, munkahelyét elveszti, akár meg is ölhetik. Az ő elszigeteltségüket oldja az internet, és az arab ateisták nemzetközi fóruma, a www.el7ad.com biztonságos terepet ad a szabad szóláshoz 15000 tagjának. 
A „biztonságos” szó nem véletlen: rendszeresek az internetes támadások az oldal ellen, és amikor az oldal egyik kezdeményezője, egy Berlinben élő muszlim ateista egyszer kissé óvatlan volt, egyből felkerült a teljes neve és lakcíme az internetre – fenyegetések kíséretében. A fórum többi működtetője az arab világban él és ezért inkább névtelen marad. Míg Európában viszonylag veszélytelen dolog a vallások bírálata, az ilyesmi a muszlim világban jelenleg a lehető legnagyobb tabu - ehhez képest még a homoszexualitás is kispályás dolog, pedig azt sem díjazzák arrafelé. A saría, a muszlim szokásjog halállal bünteti a hitehagyást, legyen az akár áttérés más vallásra, akár agnoszticizmus vagy ateizmus, és bár a legtöbb iszlám ország ezt nem érvényesíti törvényeiben, Iránban vagy Szaúd-Arábiában ezért most is halál jár. De Egyiptomban is hitehagyás címen kényszerrel felbontották Nasr Hamid Abu Zaid egyetemi tanár házasságát, mert azt merte javasolni, a Koránt irodalomtudományi módszerekkel kellene vizsgálni. Ennek tizenöt éve, Abu Zaid ma már Hollandiában él, de mindmáig halálfenyegetéseket kap. Nawal El Saadawit is ilyen jogcímen üldözték.

Nem csak a muszlim jog, a társadalmi környezet sem tűri az ilyesmit: amikor az egyik kezdeményező liberálisnak vélt nagybátyának megjegyezte, bár a próféta nagy társadalomreformer volt, politikusként némi machiavellizmus is felfedezhető benne, a nagybácsi évekre megszakította vele a kapcsolatot. Még ha a család sejti is, hogy egyik tagja nem hívő, erről még a legliberálisabb környezetben sem nagyon lehet beszélni. Épp ezért az internet jelenti az egyetlen utat az elszigeteltségből való kiszabadulásra.
A fórumozók a szabadgondolkodás legszebb hagyományait ápolva felfedezik mindazokat a kérdéseket, amelyek a nyugati világ filozófusait is foglalkoztatták, és eközben közösségre és támaszra találnak. Persze ott nyüzsögnek hívő muszlimok is, akik az egyedül helyes útra akarják visszaterelni a népet. A fórumozóknak fontos a béke, nem céljuk a térítés, és a hívők elleni legfontosabb fegyverük a Korán értelmezése és a humor. És az egymás melletti kiállás: amikor egy bezártságáról panaszkodó nőt egy hívő azzal torkollt le, hogy a Koránt idézve közli, az engedetlen feleség büntetése a szexmegvonás és a verés, egy másik fórumozó kiállt a nő mellé: „Az írása arra emlékeztetett engem, hogy kemény társadalmi okok is vannak arra, hogy az ember ateista legyen.”
- Többszörös tabudöntés két üzenetben: egy női ateista nyilvánosság előtt szabadságot követel, és egy férfi szimpátiát nyilvánít.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr911979391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása