Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekuláris kör

2010. július 23. - szekularisfigyelo

Szekuláris munkacsoport alakult a német szocialista pártban. Az egyik alapító, Nils Opitz-Leifheit azzal indokolta a munkacsoport megalakulását, hogy a felekezethez nem ködőtők az elmúlt néhány évben a lakosság legnagyobb részévé váltak: míg a két legnagyobb felekezet, a katolikus és a lutheránus egyháztagok a lakosság 29-29%-át teszik ki, a lakosság 34%-a felekezeten kívüli. Ahogyan a valláshoz kötődők, úgy a felekezeten kívüliek is számos különböző világnézetet képviselnek, de közös érdekük, hogy az állam világnézeti tekintetben semleges, és hogy a felekezetmentesség ne jelentsen hátrányt. Az alapító szerint az SPD klasszikus humanista és munkásmozgalmi múltja a legalkalmasabb arra, hogy ezeknek az embereknek politikai otthont nyújtson - ahelyett, hogy mellőzze és politikájával elidegenítse őket, ahogyan eddig tette.
Az elmúlt időkben a párt egyoldalúan az egyházak felé fordult, és elhanyagolta egyik legrégebbi követelését, állam és egyházak szétválasztását. Fontos az egyházakkal, vallási közösségekkel való együttműködés, de ennek nem szabad a felekezethez nem tartozók rovására mennie. Az SPD-nek támogatnia kell a vallássemleges etikaoktatást, és ki kell állnia a közintézmények vallási semlegessége mellett - beleértve a feszületek eltávolítását a bíróságok, állami iskolák helyiségeiből. A munkacsoport helyteleníti azt is, hogy az egyházi intézmények munkavállalóinak érdekképviselete néhány éve kikerült a párt programjából - ami aligha állhat az érintett dolgozók érdekében.
Az alapítókat igazolja a nagy érdeklődés - a körnek máris 250 tagja van, köztük olyan keresztények és muszlimok is, akiknek szintén szívügyük az állam vallási semlegessége.

www.vorwaerts.de/artikel/trennung-von-staat-und-kirche-gefordert
via: brightsblog.wordpress.com/2010/07/17/sozialdemokratisch-in-den-laizismus/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr72171673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása