Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Zsidók és nem eléggé zsidók

2010. augusztus 16. - szekularisfigyelo

Izrael állam elvben világi, a gyakorlatban azonban az élet több területét teljesen átengedte a két nagy zsidó egyháznak (azaz a keleti, illetve a nyugati rabbinátusnak). Így a házasságkötés, a válás és a temetés a rabbik kezében van; ők döntenek arról, ki házasodhat (akit nem hajlandóak összeadni, az külföldön házasodik), ki válhat el (számtalan nő nem tud elválni, későbbi kapcsolata házasságtörésnek, abból születő gyermekei pedig fattyúnak minősülnek), és kit temetnek el zsidó temetőben. A rabbik döntenek arról is, ki a zsidó. Izrael állam ugyan bevándorlási jogot biztosít minden "hazatérni" vágyó született és betért zsidónak, egy új törvénytervezet azonban a zsidóság meghatározásában az eddiginél is nagyobb szerepet szánna az egyházaknak. A betért bevándorlókat eddig sem mindig tartották elég zsidónak a rabbik (főleg, ha valamely "modernebb" rabbinál tértek be). Attól tartanak, hogy ha nem a kérelmező identitástudata, hanem az ortodox rabbik dönt arról, ki zsidó, meg fog romlani az államnak a diaszpórával való viszonya.

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr162222260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása