Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Dupla pénzt a katolikusoknak

2010. november 22. - szekularisfigyelo

Zajlanak a költségvetési tárgyalások, és mint az ilyenkor lenni szokott, a képviselők módosító indítványai rendszerint a támogatások növeléséről szólnak - az Index ad is egy kis körképet. Nem maradt ki a sorból Semjén Zsolt sem, aki röpke 5,362 milliárd forintot kér pluszban egyházi célokra (az összeget a társasági adó növeléséből teremtené elő). Mindezt nem a felekezeteknek úgy általában, hanem kimondottan a sajátjának, azaz a katolikus egyháznak, éspedig ingatlanjáradék címén. Az egyházak ugyanis az 1949-ben államosított és általuk oktatási vagy szociális célokra vissza nem kért ingatlanok után éves járadékot kapnak, és az erre fordított összegből az évek során csökkent a katolikus egyház részaránya. 
  Számoljunk kicsit: a járadék eredetileg tervezett összege 10,625 milliárd, ezt fejelné meg Semjén 5,362 milliárddal a katolikus egyház számára, amelynek aránya az ő adatai szerint így az eredeti 64,93%-ra visszaállna. A növelés után a katolikus egyháznak 10,381 milliárd forint jutna, annyi, amennyi az eredeti tervek szerint az összes egyháznak együttvéve.
Az eredeti előirányzatot (a 10 milliárdot) Semjén a másfélszeresére növelné (a költségvetést amúgy a megszorítások jellemzik), miközben az ebből a katolikus egyháznak szánt 5,019 milliárdnyi ingatlanjáradékot több, mint duplájára emelné. 

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/22/beindult_a_lobbiharc_a_koltsegvetesi_penzekert/
Az iromány innen érhető el: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat (pdf: www.parlament.hu/irom39/01498/01498-0377.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr922466749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása