Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vasárnapi munkatilalom

2010. november 22. - szekularisfigyelo

Ma nyújtották be a vasárnapi munkatilalomra irányuló törvénymódosítást. Az eredetileg a KDNP által forszírozott ötletet (amelyet már korábban elemezgettem) öt jobbikos képviselő karolta fel. Indítványuk a munka törvénykönyvét úgy módosítaná, hogy elrendeli a vasárnapi munkavégzés tilalmát, kivéve a rendeltetése folytán vasárnaponként is működő, azaz a lakosság hétvégi pihenésére szolgáltatásokat biztosító munkáltatókat, illetve az élet, az egészséget, a testi épséget, illetve a vagyonvédelmet biztosító munkáltatókat, továbbá azokat az üzemeket, amelyek három műszakban működnek. Azonban ezeknél is legfeljebb hat óra a vasárnapi munkaidő, dupla bért kell fizetni a vasárnapi munkára, illetve havi egy vasárnapra szabadnapot kell biztosítania a munkáltatónak. A kiskaput nem felejtették ki: a részmunkaidőben, kizárólag hétvégi munkavállalásra szerződtetett munkavállalókat nem illeti meg a dupla bér. A nagyáruházak vasárnapi zárva tartását nem a munka törvénykönyvén keresztül, hanem a kereskedelemről szóló törvény módosításával érnék el. Eszerint a munkaszüneti napokon és vasárnap zárva kell tartani, kivéve évi 12 vasárnapot. Kinyithatnak a virág- és csokiboltokon kívül a benzinkúti és pályaudvari boltok, ha kisebbek 175 négyzetméternél, valamint minden olyan üzlet, ahol legfeljebb két munkavállalót foglalkoztatnak (a dolgozó családtagok családi vállalkozás címén történő kiszipolyozása továbbra sem tilos sem a kereskedelemben, sem a vendéglátásban), de húsvétkor, pünkösdkor és amikor a vasárnap egyben ünnepnap nekik is redőny. 
Az indítványt az emberi méltósággal és a család védelmével, valamint a történelmi hagyományokkal és a keresztény munkavállalók vallásszabadságával indokolják, de az indoklás második bekezdésében máris előkerül a multinacionális cégek haszonmaximalizálása, amely az indítványozók szerint az egyetlen, vasárnapi munkavégzés mellett szóló érdek, és kifejtik, hogy a vasárnapi nyitva tartás versenyelőnyt jelent a multiknak (csak tudnám, mitől családbarátabb a dolgozó nemzeti kizsákmányolása a multinacionálisnál). 

Az indítvány szövege: www.parlament.hu/irom39/01764/01764.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr422466838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása