Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Jó pap holtig tanul

2010. november 23. - szekularisfigyelo

A hétvégi nagy vallási szenzáció az a hír volt, hogy a katolikus egyházfő, XVI. Benedek pápa korábbi álláspontjától eltérően bizonyos esetekben mégis megengedhetőnek tartja az óvszert. A hírt aztán nem győzte cáfolni-pontosítani a Vatikán, amely hangsúlyozta, semmiben sem változott álláspontjuk semmiben nem változott, és "a pápa csak egy kivételes helyzetről beszél". 
Pedig azért mégiscsak súlyos dolog történt szép csendben, egy most megjelenő könyvben, amely a pápa Peter Seewald német újságírónak adott interjúit tartalmazza. Az egyik beszélgetésben a pápa ugyanis elmondta, szerinte "Egyes esetekben indokolt lehet, így például akkor, ha egy férfi prostituált óvszert használ, ami első lépés lehet az erkölcsössé válás irányában, a felelősség első vállalása azon az úton, amely annak újbóli tudatosításához vezet, hogy nem minden megengedett és az ember nem tehet meg bármit, amit akar. De nem ez az igazi megoldás a HIV (humán immunhiány vírus)-fertőzés "ördögének" leküzdésére. Az valójában a szexualitás humanizálásában rejlik."
Namármost itt két forradalmi változás is történt (azzal együtt is, hogy végcélnak megmarad a szexualitás házasságba szorítása és gyerekcsinálásra korlátozása): az egyik, hogy a pápa nem tagadja (mint eddig), hogy az óvszer véd a fertőzéstől. A másik pedig az a felismerés, hogy az erkölcs nem abszolút, hanem relatív (ez a pápa számára a legcsúnyább szavak egyike): az erkölcsnek bizony fokozatai vannak, és felelősségteljesebb viselkedésre vall, amikor valaki inkább óvszert használ, mintsem megfertőzze szexpartnerét (azt most ne elemezzük, hogy a pápa úgy gondolja, a férfiprostituált saját örömére dolgozik). 
A Vatikán csakugyan felismerte a gondolat forradalmiságát, és tőle szokatlanul gyorsan reagált. Ezt a gondolatot ugyanis tovább lehet - és kell - gondolni: ha viszonylag felelősebb, hogy ha már nem bírjuk szex nélkül, akkor legalább ne fertőzzük meg partnerünket, akkor bizony példának okáért a HIV-fertőzött férjtől is meg lehet, sőt kell követelni, hogy (tegyen egy lépést a felelősségteljesebb magatartás felé és) feleségét óvszerrel védje, ha már nem bír önmegtartóztatóan élni. 
Persze itt Európában kit érdekel mindez - a katolikusok zöme ugyanúgy családtervez, mint bárki más. De vannak még országok, ahol a pápa ilyen mellékmondatain múlik, hány gyerekből lesz Aids-árva. 

nol.hu/kulfold/vatikan__nem_valtozik_az_ovszerhasznalattal_kapcsolatos_allaspont

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr582466676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása