Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hitehagyók

2010. december 21. - szekularisfigyelo

Másfélszeresére nőtt az idén az osztrák katolikus egyházból kilépők száma. Mivel Ausztriában is az állam szedi be az egyháztagok által kötelezően fizetendő egyházadót, pontos nyilvántartást vezetnek az egyháztagokról, és ki is lehet lépni az egyházszervezetből. Ezt a lépést 2007-ben 37 ezren tették meg, és számuk - minden bizonnyal az utóbbi évek botrányainak köszönhetően is (Ausztriában is történtek bántalmazások) - növekedőben van: 2008-ban 40 ezren, 2009-ben 53 ezren hagyták el a katolikus egyházat, és Christoph Schönborn bécsi érsek (Erdő Péter katolikus magyar egyházfő osztrák kollégája) 2010-re akár 80.000 egyházelhagyóval számít, amint azt egy tiroli napilapnak elmondta. Ennek jó oldalai is vannak: mivel az egyháztagság már nem magától értetődik, a maradóknak környezetüknek meg kell indokolniuk, miért is katolikusok, ami az egyházi kötődésüket erősíti. 

diepresse.com/home/panorama/religion/619716/Schoenborn_Groesste-Austrittswelle-seit-Nazizeit 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr782526734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása