Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Plusz 70%

2011. január 15. - szekularisfigyelo

Érdekes hírmorzsa: 70%-os plusztámogatást kapnak az egyházi szociális intézmények az államtól (a nem egyházi intézményekhez képest). Ez persze vonzóvá teszi az egyházat mint szervezeti formát többek között idősotthonok fenntartói számára is - nem annyira nyerészkedésből, mintsem túlélési ösztönből, az alapnormatívából ugyanis nem lehet normális színvonalú otthont fenntartani.
Persze a megoldás egyszerű lenne: tessék minden intézményt fenntartótól függetlenül azonos mértékben finanszírozni (és persze a szoltáltatás színvonalát ellenőrizni). Ehelyett az illetékes államtitkár (miután felháborodást váltott ki az az őszi javaslata, hogy legalább tízezer támogatóra legyen szükség az egyházalapításhoz) azt  találta ki, hogy eltérő módon támogatják egyházakat és egyházakat. Szóval lesznek majd pusziegyházak és bizniszegyházak, előbbiek kapnak pénzt, utóbbiak nem. Ezzel persze ugyanaz a baj, mint a "tízezres létszámmal" meg a "történelmi  múlttal": sérti a vallásszabadságot (amit amúgy a mostani rendelkezések is sértenek, hiszen előnyben részesítik az egyházakat a többi közhasznú tevékenységet folytató szervezetekkel szemben).

Tehát még egyszer: tessék rendesen megoldani, és a szociális intézményeket fenntartótól függetlenül egyformán finanszírozni. Akkor nem lesz szükség azokra a kényszeregyházakra, amelyeket most gyakorlatilag nyerészkedéssel vádolnak.

Az Origo cikke: www.origo.hu/itthon/20110114-szigoritana-az-egyhazalapitast-az-egyhazi-torveny-keszulo-tervezete.html
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr602585732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása