Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A tudatlanság himnusza

2011. január 16. - szekularisfigyelo

Újévi beszédében XVI. Benedek pápa, aki írásaiban szereti kiemelni, hogy az észt a hitnek enyhítenie kell, a tudatlansághoz való jogot emelte ki, mint a vallásszabadság lényegi elemét. Pontosabban a szülőknek azon jogát, hogy gyermekeiket a vallás nevében elzárják bizonyos tárgyi ismeretek elől.
A német pápát különösen az háborítja fel, hogy Spanyolország megköveteli tanulóitól az életviteli ismeretek című órán való részvételt, amelyen olyan témák is terítékre kerülnek, mint a fogamzásgátlás, a válás vagy a homoszexualitás, és a legfelsőbb spanyol bíróság meg is állapította, hogy ez a tematika nem sérti a vallásszabadságot. XVI. Benedek úgy véli, az ilyesfajta oktatás vallásellenes (nem, az órák nem irányulnak a válás vagy a homoszexualitás kötelezővé tételére), és a nemzet kulturális gyökereit látja veszélyben.
A német zöldek frakcióvezetője, Volker Beck tiltakozott, mondván, a pápa a vallásszabadsággal mint értékkel visszaél, amikor a családtervezésről, az AIDS megelőzéséről vagy válásról szóló információkat a család elleni merényletnek tekinti, amikor ezek a dolgok rég a fiatalok életének részeivé váltak. És mindez éppen a keresztények reális üldözésének fényében különösen ízléstelen.
Volker Beck egyébként a pápa újévi beszédét is bírálta. Elfogadhatatlan, hogy a pápa a vallási egy lapon emlegeti a vallási fundamentalizmust állam és egyház szétválasztásának elvével és utóbbinak rója fel a vallási okokból elkövetett vallásüldözést. A vallásszabadság része a vallástól való szabadság lehetősége, és vallásszabadság védelmének előfeltétele a vallási türelem és az állam vallási és világnézeti semlegessége.

http://brightsblog.wordpress.com/2011/01/10/b16-sexualkunde-ist-angriff-auf-religionsfreiheit/
http://www.queer.de/detail.php?article_id=13478
http://brightsblog.wordpress.com/2011/01/09/volker-beck-zur-neujahrsansprache-des-papstes/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr422577744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása