Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A szomszédban

2011. január 30. - szekularisfigyelo

Húsz év mulva a muszlimok aránya a világ népességében három százalékponttal, 23,4%-ről 26,4%-ra fog nőni, és alaptalanok azok a félelmek, hogy az iszlám maga alá temeti Európát: az is kiderült, hogy a második generációs bevándorló muszlim nők nem sokkal több gyereket vállanak, mint az európaiak.

Mindeközben - erről aligha mardhatott le bárki is - felbolydult a közelkelet. Nem mindegy számunkra (emberileg sem, de Európa biztonságát tekintve sem), ezek az államok merre fordulnak. Tunézia kivételével (bár ott is kezdenek nyomulni) ugyanis mindegyik országban iszlámista társaságok is érdeklődnek a hatalom iránt. Iránban máris kijelentették, hogy a tiltakozást voltaképpen az 1979-es iráni forradalom ihlette, és hamarosan ezekben az országokban is az iszlám veszi át a hatalmat. - Igaz, arról az apróságról megfeledkeztek, hogy az iszlámon belül nem egészen ugyanazt az irányzatot képviselik.
Számos muszlim hit- és egyéb tudós problémát és kockázatot lát az iszlámizmusban, éppen a keresztények ellen elkövetett atrocitások láttán is. És vannak a muszlimok közt, akik a megoldást a demokráciában és a vallási tekintetben semleges, mindenki számára azonos jogokat biztosító államban látják.
A kimenet egyelőre többesélyes. A tunéziai fiatalember kétségbeesése mögött nem annyira a demokrácia iránti vágy, mintsem az anyagi kilátástalanság állt. Szüleinek ugyanis úgy volt öt gyerekük, hogy az apa halála után az anya nem tudta őket eltartani (a nők munkaerőpiaci lehetőségei arrafelé még kilátástalanabbak, mint a fiatal, tanulatlan férfiaké) - mint legidősebb fiúnak ez a magát felgyújtott férfi feladata lett, tizenhat éves korában. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a rendőrök lefoglalták az áruját, amelyet illegálisan árult.

www.nepszava.hu/articles/article.php
nol.hu/kulfold/iran_szerint_a_tuntetesek_az_iszlam_ebredes_hullama
www.theaustralian.com.au/news/world/tunisian-women-fear-islamist-return/story-e6frg6so-1225993882511
www.nzz.ch/nachrichten/kultur/aktuell/mehr_als_ein_gebot_der_toleranz_1.9250966.html
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr112623907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása