Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egymásra találtak

2011. április 03. - szekularisfigyelo

Bizonyára olvastatok a pénteki és szombati afganisztáni erőszakos tüntetésekről, amelyek azt követően törtek ki, hogy az USA-ban Koránt égettek. Ezt egy amerikai lelkipásztor, Terry Jones még tavaly tervezte, de akkor lebeszélték őt erről. Március 20-án egyik kollégája mégis nekilátott, lefolytatott amolyan "bírósági tárgyalást" és elégette a Korán egy példányát.
Az ügyben egymásra talált Hamid Karzai afgán elnök és a fundamentalista iszlamisták és a tálibok: az ügyet maga Karzai dobta be az afgán köztudatba azzal, hogy csütörtökön egy beszédben az amerikai lelkipásztor letartóztatását követelte (igaz, kissé felgyorsultak - a dán karikatúrák idején még hónapokba telt az indulatok felkorbácsolása...). A klérus hálásan felkapta a témát a pénteki prédikációkban. A tüntetők ezt követően betörtek az ENSZ központjába Mazar i Sarifban, ahol levadásztak és megöltek tucatnyi alkalmazottat (az orosz irodavezető azzal menekült meg, hogy arabul mondta fel a Koránt, ezért elhitték neki, hogy muszlim). Kandaharban egy lányiskolába törtek be és felgyújtottak néhány tantermet és egy iskolabuszt (a tálibok üldözik a lányok iskoláztatását).

A vallási elvek érvényesítése amúgy is valahogy előszeretettel nőkön keresztül történik: Karzai a múlt héten az illetékes testülettel való konzultálás nélkül kirúgta az egyik tartomány kormányzóhelyettesét. Az ő bűne az volt, hogy Helmand tartományban koncertet szerveztek, amelyen tizenkétezer (!) ember vett részt. Az esemény nagy siker volt, abból a szempontból is, hogy mutatja, mennyit javult a közbiztonság. De - szörnyűségek szörnyűsége - két énekesnő is fellépett, hajadon fővel. Néhány törzsfőnök feljelentette Abdul Szatar Mirzakwal kormányzóhelyettest, akit Karzai azon nyomban fel is mentett.

hirszerzo.hu/kulfold/20110403_afganisztan_koranegetes  
www.nytimes.com/2011/04/03/world/asia/03afghanistan.html

www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12879321

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr592795899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása