Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Anglikán belharcok

2011. június 01. - szekularisfigyelo

Miután a női papokat ellenző anglikánok vesztettek és befogadásra találtak a katolikus egyházban, a megmaradt anglikánokat a homoszexuális férfiak egyházi karrierje feletti viták osztják meg. Hogy mennyire, azt egy azóta elhunyt lelkész most kiszivárgott, meglehetősen zaklatott feljegyzései mutatják. A feljegyzések egy püspökválasztás élményeit tartalmazzák: a dél-londoni Southwark egyházmegye élére két nagyon tehetséges, elismert és megbecsülésnek örvendő személy pályázott, ám mindkettőjükkel az volt a baj, hogy homoszexuálisok, így aztán hiába voltak klasszisokkal jobbak, mint a másik két pályázó. Egyikőjük ellen anglikán fundamentalisták korábban kampányt indítottak, aminek következtében akkori tisztségéről le kellett mondania. A mostani választáson a feljegyzések szerint azon voltak, hogy kicsinálják a két pályázót, annak ellenére, hogy a választásra jogosultak között több olyan püspök is található, aki szintén homoszexuális kapcsolatban él, de titkolja. Az anglikán egyház fejéről, Rowan Williams canterburyi érsek a feljegyzés szerint őrjöngött és üvöltött, és többen zokogtak, mire szavazásra került a sor, de az érsek ettől nem zavartatta magát, és végül egy harmadik pályázót választottak püspöknek.

 

http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/25/church-england-gay-clergymen-williams

Hasonló a helyzet a skótoknál: náluk attól borultak ki a hagyományőrzők, hogy felvetődött, esetleg a házasok is lehetnek lelkészek. Márminthogy homoszexuális házasok. Két éve egy konkrét ügy kapcsán a zsinat egyelőre eltiltotta a férjes férfiakat a lelkészi teendőktől, most pedig úgy szavaztak, hogy egy bizottsággal teológiai szempontból megvizsgáltatják a kérdést. Egy felmérés szerint a skót egyháztagok 20%-a úgy nyilatkozott, ha homoszexuális kapcsolatban élő papok lesznek, ők otthagyják az egyházat, és a megkérdezettek közel 60%-a helyteleníti a dolgot. Köztük az a pap is, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy be akarja tiltani a vasárnapi kompjáratokat a Hebridákra.

http://freethinker.co.uk/2011/05/26/gay-clergy-would-blow-the-church-of-scotland-apart-warns-horrified-homophobe/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr12944673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása