Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Mi ér egy Wikipdia-cikket?

2011. szeptember 06. - szekularisfigyelo

A német humanistáknak van egy nagyobb, „Humanista Sajtószolgálat” nevű portáljuk, a hpd, amelyről én is szoktam cikkeket idézni. A portál ötéves, bejegyzett egyesületként működik, amely mögött több tízezer tagot számláló szervezetek állnak. Egy szaklap épp az idén nevezte a legbefolyásosabb egyházkritikus lapnak minősítette. Nemcsak a Spiegel és a hasonló fontosságú taz, hanem maga a Wikipedia is hivatkozik rá. És végül az Alexa Internet rangsorában is jóval előrébb szerepel, mint számos olyan vallási közösség portálja, amelyet a Wikipedia cikkre érdemesnek minősített. Holott épp ezek a kritériumok, amelyek alapján a Wikipedia szerkesztőközössége saját bevallása szerint eldönti, kap-e cikket egy hírportál… A szerkesztői közösség hosszan vitázott az ügyön, de végül nem született ítélet, mert nem bírtak összehozni egy ötfős döntőbizottságot sem. Egy szerkesztő szerint ha összejön egy kb. 30 fős, jól együttműködő csoport, az könnyen átveheti az irányítást bizonyos témakörök felett. Ezt egyébként tudják is – a német Pro keresztény magazin ennek külön cikket is szentelt, felszólítván olvasóit arra, hogy elkötelezetten teremtsenek tudást és védjék azt. Idézik is Wolfgang Stock egyetemi tanárt, aki felhívja a figyelmet a Wikipedianak az információszerzésben játszott szerepére. Ő alapította a „Wiki-Watch” című csoportot az Odera melletti Frankfurtban található Viadrina Európa Egyetemen, amely nemrég arra hívta fel magára a figyelmet, hogy információkat manipulált a Frankfurter Allgemeine című napilap egy cikke kapcsán. Fundamentalista keresztényeket gyanúsítanak azzal, hogy a homoszexualitással, vallásokkal és az újprotestáns kisegyházakkal kapcsolatos Wikipedia-cikkeket saját szájízükre írtak át, és egy nyíltan ilyen irányban mozduló szervezetnek a tagja Stock is: a „Keresztény Médiaszövetség” elnökségi tagja, aki korábban többek között „a buzi és leszbikus szervezetek totlitárius törekvései” ellen tett közzé állásfoglalást. Az említett Pro-cikk egyébként ajánlja is olvasóinak a Wikipediában való közösségi munkát, amely „lehetőséget ad a keresztényeknek, hogy felelősséget vállaljanak a Wikipedia által terjesztett tudásanyagért”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr293203106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása