Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Közterületfoglalásos ima

2011. szeptember 19. - szekularisfigyelo

Az államcsőd szélén (igaz, kérdéses, melyik szélén) tántorgó Görögország parlamentje arra kötelezte az oktatási tárcát, sürgősen építsen muszlim imaházat Athénban. 2012 végéig fel kell épülnie egy 1000 négyzetméteres, 500 hívő befogadására alkalmas dzsámi, addig pedig ideiglenes épületet kell a muszlimok rendelkezésére bocsátani. Az építkezés röpke 16 millió euróba (4 576 000 000, azaz bő négy és fél milliárd forintba) kerül majd a görög költségvetésnek. A motivációt az adja, hogy a hatóságok a muszlim erőszaktól tartanak – 2009-ban abból lett 1000 muszlim részvételével folytatott utcai csata, hogy egy rendőr állítólagosan egy rendőr egy kávéház ellenőrzése során megszentségtelenített egy Korán c. könyvet. Azóta is konfliktusokra került sor, amikor muszlimok ezrei közterületeket foglaltak el, hogy ott imádkozzanak: tavaly novemberben ezer muszlim foglalta ez az egyetem udvarát (7000 rendőrrel volt szükség a tömegverekedés megakadályozására), most szeptemberben pedig az egyik  központi teret szállták meg, hogy a ramadán végét ünnepeljék, szintén rendőri asszisztenciával, mert a környező házak lakosai tojásokkal és joghurttal dobálták őket.
Görögországban hivatalosan félmillió, zömmel török muszlim él. Athénban nem hivatalos statisztikák szerint kétszáz ezren vannak – zömmel illegális bevándorlók Afganisztánból, Bangladesből, Egyiptomból, Nigériából és Pakisztánból.

Nem hajlandóak a muszlimok a maguk forrásaiból építkezni Franciaországban sem, amelynek több városában is megszokottá vált, hogy hitbuzgó muszlimok az utcán láttak neki, ha eljött az ima ideje, különösen Párizsban, ahol az egyik dzsámi bezárása után kevés volt a hely, így aztán a meglévő imaházak előtti utcán reménytelen volt közlekedni a pénteki főimaidőben. A francia belügyminiszter közölte, hogy ez több szempontból sincsen rendjén: egyaránt sérti a vallási méltóságát állam és egyház szétválasztásának az elvét (azzal, hogy egy vallás kisajátítja a közterületet). Betiltották az utcai imádkozást és kompromisszumként felajánlottak a muszlimoknak egy volt laktanyát évi szimbolikus 30 ezer euró bérleti díjért. Hasonló megoldásokhoz folyamodtak Nizzában és Marseille-ben is, ahol szintén nagyszámú muszlim él. A szélsőjobboldali párt vezetője, Marine LePen elfogadhatatlannak minősítette az eljárást arra hivatkozva, hogy a francia törvények tiltják valamely vallási közösség állami támogatását, és ebbe a kedvezményes bérleti díj is beletartozik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr273236108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása