Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Türingia

2011. szeptember 19. - szekularisfigyelo

A Baloldal türingiai szervezete a baloldali hagyományokra visszanyúlva munkacsoportot hozott létre, amelynek célja állam és egyház szétválasztása. A munkacsoport a hit megvallását és gyakorlását az egyén szabadságjogának tekinti, és ellenzi bármely vallási és világnézeti szervezet előnyben részesítését. Szóvivőjük, Siegfried Krebs úgy nyilatkozott, nem szabad visszavenni a szociáldemokrácia százhúsz éves erfurti programjából, amely magánüggyé nyilvánította a vallást, ellenezte a vallási közösségek közpénzekből való finanszírozását és világi iskolát követelt. Ennek nyomán a munkacsoport (amelynek tagjai között állam és egyházak szétválasztását szorgalmazó hívők is találhatók) az egyházak jogi, adózási és finanszírozási privilégiumok, valamint a tábori lelkészek és a papképzés állami finanszírozásának a megszüntetését követelik. A jogszabályoknak, a köztérnek,és az oktatásnak vallási tekintetben semlegesnek kell lennie, a közmédia nem lehet egyházadó, és a munkavállalói jogoknak egyházi intézményekben is érvényesülniük kell. Igencsak aggályos közfeladatokat egyházakra bízni: az oktatás, a szociális ellátás és az egészségügy megszervezése és szolgáltatása olyan feladat, amit vallásilag semleges módon kell biztosítani.

Első nyilvános fellépésük a pápa jövő heti erfurti látogatása elleni tiltakozáson való részvétel lesz, önálló rendezvényeket a jövőre terveznek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr603230580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása