Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hitüket vesztett lelkészeknek

2011. október 19. - szekularisfigyelo

Amikor az ismeretelméleti kérdéseket kutató Daniel C. Dennett vallásos emberekkel beszélgetett a Breaking the Spell című könyvéhez, némi meglepetéssel tapasztalta, hogy a lelkészek közül néhány azt tartotta fontos megosztani vele, hogy ő maga tulajdonképpen nem hisz abban, amit prédikál. Ezt követően Daniel Dennett Linda LaScola szociológussal mélyinterjúkat végzett néhány lelkésszel, aki továbbra is lelkipásztorként tevékenykedik, de már nem hisz abban, amit prédikál. Míg egy „normál” pályamódosítás sem olyan egyszerű, a lelkészi pályát feladni még nehezebb, hiszen a pap nem egyszerűen szakmát cserél, hanem ha egy viszonylag zárt közösségben él, a megélhetésén kívül házastársát, gyerekeit, barátait is elveszítheti. Mindeközben van, aki nem tudja feloldani azt a belső konfliktust, hogy nyájának olyasmit mond, amit ő maga nem hisz el, és ez a képmutatás komoly belső konfliktust okoz neki. Ennek oldására hoztak létre egy zárt közösségi oldalt, ahol az érintettek nyíltak beszélgethetnek egymással, tapasztalatokat cserélhetnek és lelki támaszt nyújthatnak egymásnak. A nyíltságot a kötelező anonimitás és a szigorú zártság biztosítja: aki felvételét kéri, azt a közösség két tagja leinformálja, de ők maradnak az egyetlenek, akik ismerik valódi nevét. Amikor a tavasszal létrehozták az oldalt, 50 tagja volt, és egy fél év alatt duplájára nőtt a tagok száma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr73307083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása