Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A szomszédban

2011. október 24. - szekularisfigyelo

Kissé meglepte az osztrák zöld párt az osztrák felekezetmenteseket. A párt ugyanis országos kongresszusán nyilatkozatot tett közzé állam és egyház jobb szétválasztásáért, és állást foglalt a vallási és világnézeti szabadság mellett, amelynek feltétele, hogy az állam semlegesen viszonyuljon a különböző vallásokhoz és a vallásmentességhez, illetve egyforma bánásmódban részesítse ezeket. Munkacsoportot hoznak létre a következő kérdések megvizsgálására: etikaoktatás és hittan; vallási felekezetek adóprivilégiumai, vallási jelképek kihelyezése, egyes felekezetek kiemelt státusza a közmédiában, a vallásra hivatkozó esküformulák törlése az osztrák jogból.
Ausztriában kb. 2 millió ember nem tartozik felekezethez.
http://hpd.de/node/12121

Panaszt emeltek Ausztria ellen az európai emberi jogi bíróságnál amiatt, hogy az also-ausztriai óvodák tantervében nevelési célként a kereszténnyé nevelés szerepel, és ezzel összefüggésben minden óvoda falán feszület lóg. Az iskolai feszület ellen már egy Olaszországban élő finn származású anya ellen is panaszt emelt ugyanott, de míg az első fokú ítélet megállapította, hogy az állami iskolákban kifüggesztett feszületek valóban sértik a vallásszabadságot, amennyiben a gyerekekben azt a benyomást kelthetik, hogy az iskola egy bizonyos hitet preferál, a fellebbezést követően egy másik tanács elfogadta az olasz államnak azt az érvelését, hogy a feszület valójában nem is vallási szimbólum.
Az osztrák panaszt mégsem látja kilátástalannak az ügyet képviselő jogász. Az ugyanis, hogy a tanterv kimondja, hogy a gyerekeket az állami óvodákban kereszténnyé kell nevelni, elég egyértelműen figyelmen kívül hagyja a vallásszabadságot és a szülő azon jogát, hogy a gyereke vallásos neveléséről döntsön.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr383323469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása