Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Visszavágnak a nők

2012. január 17. - szekularisfigyelo

Az egyiptomi választásokon nemcsak az ott honos iszlamisták, hanem az arab félszigetről importált szalafisták is nagy szeleteket hasítottak ki a parlamenti patkóból. Utóbbiaknak segítségére volt némi anyagi támogatás is, amit pl. Kuvait (mint ők fogalmaznak) „szociális projektekre” nyújtott. Ez alatt itt konkrétan azt kell érteni, hogy pl. amikor eltűntek a gázpalackok a piacról, felvásároltak egy rakatot és olcsón osztogatták, és tudatták, kinek kell hálásnak lenni.
Míg az őshonos iszlamizmus igyekszik meggyőzni a nyugatot arról, hogy ők roppant demokratikus párt és csupán vallásilag különböznek az európai kereszténydemokratáktól (el is határolódnak ők is, az egyiptomi vallási vezetők is a szalafistáktól), addig a szalafisták, akik pártjukat „el núr”-nak, azaz „a fénynek” nevezték el, teljesen nyíltan a kézlevágásos-megkövezéses-nőbecsomagolós saría bevezetésére törekszenek.
Máris nyeregben is érzik magukat, vallási rendőrség felállításán fáradoznak, és egyes helyeken nekiláttak a lakosság megtisztításának. Ez odáig fajult, hogy női szépségszalonokba rontottak be. Így történt Benha városban is. Ebben a konkrét esetben kicsit elszámították magukat: a nők elvették tőlük botjaikat, és a járókelők csodálkozó tekintete előtt a szó szoros értelmében kiverték őket az utcára. Támogatásra találtak az utcán is és a Facebookon is.
December 17-én egyébként a nők vonultak ki a kairói tüntetések helyszínére, a Tahrir térre, hogy tiltakozzanak a női tüntetők meghurcolása ellen, amely a „kék melltartós lány”-ban öltött testet. Még a tüntetés vége előtt bocsánatot kért a hadsereg. Nem sokkal később bíróság tiltotta el őket az őrizetbe vett nők „szüzességi tesztekkel” való megalázásától.

http://bikyamasr.com/53028/egyptian-women-cane-morality-police/
http://freethoughtblogs.com/maryamnamazie/2012/01/10/women-cane-the-morality-police/
www.taz.de/Wahlen-in-gypten/!85239/
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr193545090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása