Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A halottak megkaparintása

2012. március 04. - szekularisfigyelo

Nem csak a mormonok szeretik a halottakat kisajátítani. Katolikus kikeresztelkedetteknek elméletileg nem jár papi temetés – ezt már onnan is tudhatjuk, hogy a magukat a buddhista közösséghez tartónak mondó katolikus sajókazai romákat azzal fenyegette a helyi polgármester, hogy nem fogja őket eltemetni a pap. De azért sokszor mégis papos temetést kap a hitetlen elhunyt hullája, mondván, az elhunyt élete végén megbánta, hogy kilépett az egyházból. Ezt a gyakorlatot legitimizálta most egyházjogilag az osztrák püspöki kar. Aki kilépett az egyházból, de életében nem tiltakozott elég hangosan az egyházi temetés ellen, annak a rokonok most már hivatalosan is egyházi búcsúztatást rendezhetnek, igaz, mise nélkül. Ha túl látványosan kellene átgázolni az elhunyt holttestén, akkor azt javasolják a püspökök, kellékek nélkül kísérje a pap az erre igényt tartó rokonokat a társadalmi szertartásra. Amúgy meg akit egyszer megkereszteltek, az örökké az egyházhoz tartozik szerintük, akkor is, ha kilépett.
A reformkatolikusok örülnek, mert az első lépést látják ebben afelé, hogy az újraházasodott elváltak is áldozhassanak, míg a felekezetmentesek azt kérdezik, hogy akkor most még külön vetessék magukat nyilvántartásba, hogy tényleg nem kérnek majd papi temetést. Egy a gyerekkorában elszenvedett bántalmazások miatt az egyház iránt kevéssé lelkesedő férfi azt nehezményezte, hogy az anyja temetésén a vallásosnak maradt fivérét kísérő pap előtérbe tolta magát, míg egy másik szervezet arra tippel, hogy egészen egyszerűen jól jön a temetésekért kapott bevétel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr524285908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása