Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Civil terek lenyúlása

2012. március 11. - szekularisfigyelo
Vihar tört ki a biliben a nagy-britanniai Bathban. A városi krematórium felújítása során ugyanis lecserélnek egy ablaküveget, amelyen homokfúvásos technikával készült egyszerű kereszt szerepel. A hamvasztó nem egyházi, hanem városi helyiség, és az ilyesmit igénylő hozzátartozóknak mobil vallási kellékek állnak rendelkezésre. Keresztény kampányolók mégis aláírásgyűjtésbe fogtak, hogy megmentsék a helyiség keresztény jellegét. Annyi sikerük volt, hogy a sajtóban a „kápolna” szóval hivatkoznak a hamvasztóra, pedig szó sincs egyházi helyiségről, felszenteltről meg pláne nem.
A dolog pikantériája, hogy a test feltámadásába vetett hit miatt számos keresztény közösség sokáig hevesen ellenezte a halotthamvasztásnak még a lehetőségét is.
http://www.secularism.org.uk/news/2012/03/christians-told--you-dont-own-the-local-crematorium

Hasonló küzdelmet folytat az Amszterdami Főiskola (HvA). Volt egy csendes meditációs szoba, amit bezártak, miután az egyik felekezet lenyúlta. Egyes muszlimok most azt követelik, az iskola rendezzen be nekik külön imatermet, ahova elvonulhatnak imádkozni. A főiskola közölte, ő világi intézmény, aki bárkit fogad tanulni, de nem biztosítanak terepet vallási rítusokhoz. Aki imádkozni akar, annak a gyalog tízpercnyire a város legnagyobb muszlim imaháza áll rendelkezésre. Elvégre a hallgatók szendvicsért és kávéért is el bírnak sétálni a sarokig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr884300841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása