Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Semjén pápább a canterburyi érseknél

2012. március 13. - szekularisfigyelo
Semjén Zsolt katolikus miniszterelnök-helyettes a brit kormány keresztényellenessége ellen kelt ki (beleavatkozva a brit belügyekbe, de most nem ez a lényeg), igaz, az ügy nem is ügy, a canterburyi érsek pedig kissé más álláspontot képvisel.
Tudniillik volt néhány nagyobb publicitást kapott munkaügyi per amiatt, mert a munkáltató megtiltotta munkavállalóinak az ékszerviselést, amit két munkavállaló úgy értelmezett, megfosztják őket  a vallásgyakorlás és a vallásgyakorlás és -kifejezés jogától. A két perelő munkavállaló munkaügyi pereit amúgy elvesztette és az emberijogi bírósághoz fordult. Az egyik munkáltató egy légitársaság, a másik egy kórház, ahol higiéniai és munkabiztonsági okokból teljes körűen tiltják nyakláncok és hasonló ékszerek viselését munka közben. 
A brit kormány pillanatnyi álláspontja az, hogy a keresztény vallás nem követeli meg a keresztnyaklánc viselését, ezért az ékszertiltás nem sérti a vallásgyakorlás jogát. Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes ezt annak tulajdonítja, hogy a pápa felszólalt a kormány azon tervei lenne, hogy a homoszexuális párok jogait bővítse.
Semjén amúgy kissé tájékozatlan: ugyanis a két munkáltató a megnyert per ellenére engedményt tett a két dolgozónak: a légitársaság enyhített a tilalmán és lehetővé teszi a kereszt viselését, a kórház pedig nyakláncot továbbra sem engedélyez ugyan, de a biztonságot nem veszélyeztető kereszt viselését igen. Azazhogy nincs is ügy...
Az anglikán egyház feje, a canterburyi érsek a maga részéről azt nyilatkozta, a kereszt viselése csak dísz, amit egyesek magukra aggatnak a hit amolyan pótlékaként. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr484314755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása