Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Törökország és Tunézia irányai

2012. április 02. - szekularisfigyelo

A világi Törökország ellen hirdetett harcot a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan, amit persze megint elsősorban a lányok fognak megszívni. A miniszterelnök számára elfogadhatatlan „ateista nemzedék” elleni harc legfőbb eszköze az új közoktatási törvény. Elsőre akár pozitívnak tűnhet a törvény, hiszen 8-ről 12 évre emeli a kötelező iskolába járás időtartamát. Ezt azonban egy 4+4+4-es rendszerben teszi: a szülők már a 4. osztály után szegregáltan működő, a lányokat fátyolviselésre kötelező vallási iskolákba küldhetik a gyerekeket, az utolsó négy évet pedig távoktatásban is el lehet végezni – aminek az a várható következménye, hogy számos lány a 9. osztálytól háziőrizetben fogja tölteni életét. A vallási iskolákat Erdogan, aki maga is ilyenben végzett, egyenértékűvé akarja tenni a világi gimnáziumokkal, annak ellenére, hogy ezekben az iskolákban a tanterv az arab nyelvre és a Korán tanulmányozására összpontosít.
A világi törökök azonban nem adják meg magukat könnyen: a parlamentben obstruálták a döntést (egy köztársaságpárti képviselő 12 órás maratoni beszédet mondott), a törvényt pedig úgy fogadták el, hogy az ellenzéki képviselők egy részét nem engedték be az ülésterembe.

 
Tunéziában viszont a két szekuláris párttal koalícióban kormányzó Ennahda egyelőre elutasította, hogy a muszlim vallási joggyakorlat, a saría képezze az állami törvények alapját. Tunézia az elmúlt ötven évben haladó törvényeiről volt híres, főleg, ami a nőket illeti, és a forradalom után sokan ezeknek a vívmányoknak az elvesztésétől tartottak. A kormánypárt kijelentette, Tunézia szabad és független állam, amelynek vallása az iszlám, nyelve az arab és kormánya köztársasági. Ezzel elutasította az egyre hangosabb szalafisták követelését, hogy evezessék a saríát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304350772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása