Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Más irány

2012. április 15. - szekularisfigyelo

Míg Magyarországon egyre több iskolát adnak egyházi kézbe a polgármesterek, Írországban lassan nekikezdenek a gyakorlatilag teljesen katolikus uralom alatti közoktatás világiasításának. Első lépésben a Dublin környéki 250 iskolából 50-nek keresnek új fenntartót, amely biztosítja, hogy ezekben az intézményekben egyenjogúként jelen legyenek a különböző felekezetek és a felekezetmentesség. Ha minden jól megy és a szülők is beleegyeznek, hozzávetőlegesen egy év múlva adják át ezeknek az iskoláknak a felügyeletét egy felekezetek feletti iskolatanácsnak.
Írország 3200 alapfokú közoktatási intézményének a 96%-át a katolikus egyház felügyeli, ami nem tükrözi a társadalom mai összetételét. Ezért az oktatási tárca tanácsadó testülete nemcsak azt javasolja, hogy az állam nem egyetlen felekezethez kötődő intézményeket is tartson fenn, hanem azt is, hogy a felekezeti iskolák nyissanak a másként gondolkodók és hívők felé pl. azzal, hogy a katolikus szentségekre való felkészítést nem tanórák keretében végzik, ill. hogy az iskolaépületekben ne csak egyetlen vallás jelképei szerepeljenek, hanem más felekezeti, ill. felekezeten kívüli jelképek is. Ugyanis vagy 1700 olyan iskola van, amely egy adott környéken az egyetlen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr904387040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása