Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekulárisabb Bajorországot

2013. március 12. - szekularisfigyelo

Fenntartja perét az a két bajor professzor, akik szerint alkotmányba ütközik az a bajor rendelkezés, miszerint bizonyos nem teológiai egyetemi tanári posztok betöltésénél is vétójogot gyakorolhat a katolikus egyház egy a Bajor Szabadállam és a Vatikán között 1924-ben létrejött szerződés egyik rendelkezése alapján. 21 bajor pedagógia, filozófiai és társadalomtudományi professzori poszt betöltése csak az egyház jóváhagyásával történhet. A bajor katolikus püspöki kar ugyan azt nyilatkozta, lemondanak ennek a jognak a gyakorlásáról, és a bajor kormány ezzel meg is elégedett. A két professzor azonban úgy gondolja, itt elvi kérdésről van szó és a jogbiztonság érdekében magát a rendelkezést kell eltörölni (illetve módosítani a vatikáni szerződést). Így tehát a karlsruhei alkotmánybíróság elé kerül a kérdés.

Petíciót indított a Giordano Bruno Alapítvány erlangeni szekciója a bajor alkotmány módosítására. A tartományi alkotmány értelmében ugyanis a közoktatás legfőbb célja az istennel szembeni áhítatos tisztelet és a vallási meggyőződés tiszteletben tartása. Ez a cikkely sérti az állam vallási-világnézeti semlegességét és nyílt felhívás a tanulók térítésére. A petíciót néhány nap alatt több, mint ezren írták alá, de a petíció elsődleges célja felhívni a törvényhozók figyelmét arra, hogy a lakosságnak mindössze a fele kötődik valamely felekezethez.

http://www.neues-deutschland.de/artikel/814941.streit-um-konkordat-in-bayern.html
http://gbs-erlangen.blogspot.de/2013/03/pressemitteilung-ehrfurcht-vor-gott.html#more

via www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr115126154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása