Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A gyermekjogok az Európa Tanácsban

2013. október 06. - szekularisfigyelo

Október elsején az Európa Tanács parlamenti bizottsága határozatot hozott a gyermekjogokat illetően, amelyben leszögezték, aggodalommal tölti el őket a gyermekek testi sértetlenségéhez való jog hiányos érvényesítése, különösen ami az interszexuális gyerekeken végzett korai beavatkozások, a fiúk rituális körülmetélését és a piercingeket, tetoválásokat és plasztikai sebészeti beavatkozásokat illeti. A határozat javasolja a tagoknak, hívják fel a lakosság figyelmét ezeknek az eljárásoknak a gyerekek mentális és fizikai egészségére való kockázatokra és pontosan határozzák meg azokat az orvosi, higiénés és egyéb feltételeket, amelyeket biztosítani kell például a fiúgyermekek orvosilag nem indokolt körülmetéléséhez. Arra is felszólítja az államokat, megfelelő jogszabályokkal biztosítsák, hogy ezeket a műtéteket ne hajtsák végre olyan gyermekeken, akik túl fiatalok ahhoz, hogy megkérdezzék véleményüket. Végül javasolják, hogy a „gyermek joga a testi sérthetetlenséghez” expliciten is része legyen az Európa Tanács sztenderdjeinek.
Izrael (amely nem tagja a tanácsnak) külügyi szóvivője a határozat visszavonását követelte, mert a fiúk körülmetélése a zsidó és a muszlim vallás ősi szokása, és tudatlanságról árulkodik ezt összemosni a női nemi szervek megcsonkításával.
A parlamenti bizottságnak a témáért felelős jelentéstevője visszautasította a vádakat és leszögezte, konkrét ügyeket soroltak fel, de ezeket nem mosták össze. A Tanács feladata elősegíteni az emberi jogok tiszteletben tartását, és egyformán küzdenek a gyerekjogokért, és a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen.
(Az Európa Tanács nem keverendő az Európai Tanáccsal: míg előbbi egy 47 államot tömörítő, elsősorban az emberi alapjogok védelmével foglalkozó együttműködési szervezet, az utóbbi az immár 28 tagállamból álló Európai Unió egyik döntéshozó szerve.)  

http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=4663&lang=2&cat=8
http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=4692&lang=2&cat=133

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585553860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása