Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vatikáni nyereség

2013. október 07. - szekularisfigyelo

Míg a bankok jövedelmezősége manapság csökken (vagy nem is létezik), a Vallási Művek Intézete (IOR), ismertebb néven a "Vatikáni Bank", egyetlen év alatt megnégyszerezte nyereségét. Éves mérlegét most először hozta nyilvánosságra a bank. A mérleget külső auditcég (a KPGM) ellenőrizte, és a közzététel egy lépés abban a folyamatban, hogy hozzáigazítsák a bank működését a nemzetközi pénzmosás elleni követelményekhez.
Közben újabb korrupciós vádak érték a Vatikánt: a vatikáni vagyonkezelő cég, az APSA júniusban 20 millió euró tisztázatlan eredetű pénz csempészése során az olasz hatóságok által letartóztatott belső ellenőre, a pap Nunzio Scarano egy kiszivárgott kihallgatási jegyzőkönyv szerint kijelentette, hogy az APSA vezetői különféle juttatásokban részesültek a vatikáni építkezési munkálatok közbeszerzése során, így például luxusszállodai elhelyezésben és hajóutazásokban, amelyeket a kiírásokat elnyerő építési vállalat biztosított nekik. Scarano állítása szerint próbálta értesíteni erről Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárt, de nem tudott kapcsolatba lépni vele. Az APSA állítólagosan részben úgy működött, mint egy bank, és név nélküli számlákon magánvagyonokat kezelt többek között Angelo Sodano korábbi szentszéki államtitkár részére.
A pénzcsempészéssel kapcsolatban az olasz állam jogsegélyt kért Svájctól, és a svájci hatóságok nemrég igazolták, hogy megkapták a kérelmet a salernói hatóságoktól, ahonnan Scarano származik. A nyomozás során az is kiderült, hogy Scarano havi 20 ezer eurót kapott a salernói d’Amico hajóépítő családtól, amelyé állítólag az a 20 millió kétes eredetű euró, amelyet Scarano csempészni próbált.

http://www.welt.de/wirtschaft/article120536148/Die-Vatikanbank-vervierfacht-ihren-Gewinn.html
http://religion.orf.at/stories/2607177/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr305553843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása