Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A limburgi püspök hatása a német médiára

2013. október 20. - szekularisfigyelo

A magyar sajtó is írt Peter Tebartz-van Elst limburgi püspök új fürdőkádjáról (igaz, én személy szerint a hazugságát súlyosabb ügynek tartom), de meg kell hagyni, hogy ennek jótékony mellékhatásaként a német sajtóban rengeteg cikkben magyarázzák, honnan van a katolikus egyháznak pénze. A lakosság nagy része minden bizonnyal most először szembesül azzal, hogy a két egyház a tagjaitól az állam által beszedett adón felül nagyobb összegeket kap az államkasszából, és az is csak lassan szivárog bele a köztudatba, hogy oktatási, szociális és egészségügyi tevékenységüket szinte teljes egészében (konkrétan: 98%-ban) közpénzekből finanszírozzák – az egyházadóból vagy az egyházi vagyon jövedelméből nemigen áldoznak ilyesfélére. A püspök fizetését (ez olyan havi 8000 eurótól felfelé) szintén az adófizetők kénytelenek finanszírozni – mindegyik, vallási hovatartozástól függetlenül (így aztán a Süddeutsche című lap egyik, az egyházfinanszírozást taglaló cikkének a címe: Sponsored by Steuerzahler, azaz Szponzor: az adófizető).
Az egyházak igyekeznek menteni a menthetőt is nyilvánossá tenni költségvetésüket, igaz, ez csak részben sikerül nekik – Németországban (ahogy Magyarországon sem) az egyházak nem kötelesek el- és beszámolni a közpénzek felhasználásáról. A két egyház vagyona is nehezen becsülhető meg, a szabályoknak megfelelően az ingatlanok pl. nem piaci, hanem beszerzési értéken vannak nyilvántartva. Annyit azért tudni lehet, hogy az ország legnagyobb ingatlantulajdonosai között vannak.
A második-harmadik legolvasottabb német hírportál, a Focus tízoldalas online cikkben foglalja össze az egyház frissebb sarait a holocausttól a gyerekbántalmazásokon át az olyan mai problémákig, amelyekről a Szekuláris Figyelő blogon is olvashattatok (elváltakkal és nőkkel való bánásmód, munkavállalók diszkriminálása, orvosi látlelet megtagadása).
Egyes politikusok egyre inkább merik nyilvánosan is követelni, hogy az állami pénzből gazdálkodó egyházakra is vonatkozzanak az átláthatóságot biztosító szabályok. A Zöldeknél alakult egy szekuláris csoport, amely azt kezdeményezte, hogy a párt egyházügyi szóvivői pozícióját fogalmazzák át, mert a pártnak világnézeti kérdésekben nem csak az egyházakkal kell kapcsolatot ápolnia, hanem a nem egyházi világnézeti szervezetekkel is, és figyelembe kell venni a felekezethez nem tartozók érdekeit is. Az is fontos, hogy a pozíciót betöltő személy egyik egyházban, világnézeti szervezetben sem töltsön be pozíciót az egyszerű tagságon túlmenően. A Baloldal laicista csoportja Észak-Rajna-Wesztfáliában egy új törvénytervezet ellen tiltakozik, amely az egyházi státuszt más felekezetekre is kiterjesztené az egyházi kiváltságok megszüntetése helyett, holott az a fajta státusz, amelyet a két „történelmi” egyház birtokol, csak az állami feladatokat ellátó szerveknek jár (sőt, az egyházakkal ellentétben az állami sezrveknek el kell számolniuk a közpénzekkel).
Közben kiderült, hogy szó sincs arról, hogy a püspöki rezidencia–cum-konferenciaközpont építési költségei elszaladtak volna. Az építész szerint a 2008 óta regnáló 53 éves püspök eleve 30 millió euróval kalkulált (amiből így is lehet, hogy 40 lesz), és a Vatikán illetékes küldöttje is 2010 óta ismerte a részleteket (a püspök csak a Vatikánnak tartozik felelősséggel, a helyi egyháznak nem).

A német sajtóban, pontosabban a közmédiában közben szatírikus módon is feldolgozzák az esetet - itt még két példa németül tudóknak:

http://www.dw.de/wie-der-staat-die-kirche-mitfinanziert/a-17159214?maca=de-rss-de-all-1119-rdf via http://hpd.de/node/16957
http://saekulare-gruene.de/position-religionspolitischer-sprecherin-der-bundestagsfraktion-neu-definieren/
http://hpd.de/node/16960
http://religion.orf.at/stories/2609504/
http://www.focus.de/politik/deutschland/tid-34132/missbrauch-pille-danach-verschwendung-die-groessten-skandale-der-katholischen-kirche_aid_1130748.html
http://www.sueddeutsche.de/panorama/finanzierung-der-kirchen-sponsored-by-steuerzahler-1.1795753
http://brightsblog.wordpress.com/2013/10/17/vatikan-kannte-stuckelung-des-limburger-bauprojekts/
http://hpd.de/node/16971
http://www.laizismus-dielinke-nrw.de/blog_laizismus/post/2013/10/17/das-koerperschaftsrecht-fuer-religionsgemeinschaften-gehoert-abgeschafft-und-nicht-geaendert/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr985588629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása