Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A szex mint a vallásosság ismérve

2013. november 15. - szekularisfigyelo

A nem hívők és a maguk módján hívők nemegyszer csodálkozva szemlélik a felekezeti tanítások szexcentrikusságát (sőt, legutóbb a katolikus egyházfő is azt találta nyilatkozni, egyházának a szexnél egyébbel is kellene foglalkoznia). Hogy nem érzékcsalódásról van szó, arra egy új kutatás utal, amely az értékeket vizsgálta.
A Pennsylvaniai Egyetem két kutatója, Jason Weeden és Robert Kurzban a World Values Survey (amely 90 ország 300 ezer résztvevőjének értékeit rögzítette) és annak európai változatának az adatait vizsgálták. Az értékeket különböző csoportokba sorolták, megkülönböztették az együttműködéssel kapcsolatos értékeket (hazugság, lopás tilalma pl.) és a reprodukciós stratégiákkal kapcsolatos értékeket, majd megnézték, ezek hogyan viszonyulnak a vallásossággal kapcsolatos mutatókkal mint pl. az istenhittel és az istentiszteleteken való részvétellel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokkal. Arra a következtetésekre jutottak, hogy a kooperáció nem korrelál a vallásossággal, ellenben a szexualitással, reprodukcióval kapcsolatos válaszokból egészen sikeresen lehet következtetni a vallásosságra.
Hozzá kell tenni, hogy ez nem jelent közvetlen ok-okozati összefüggést, de az egyik kutató úgy nyilatkozott, hogy az adatok inkább arra utalnak, hogy a reprodukciós stratégiákból következik a vallásos értékválasztás, és nem fordítva.

http://www.diesseits.de/perspektiven/1383865200/reproduktion-kern-nutzens-religion

http://www.alternet.org/sex-amp-relationships/rise-religion-might-be-all-about-sex
http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138(13)00090-1/abstract

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965628447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása