Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Konzultáció, reklám és média katolikus módra

2013. december 05. - szekularisfigyelo

Orbán Viktor nyomdokaiba lépett a katolikus egyházfő, aki szintén konzultációba fogott, igaz, nem nemzetibe, hanem egyetemesbe (azaz katolikusba, az ugyanis "egyetemes"-t jelent). A pápa azt szeretné megtudni egyrészt az egyház szervezeti egységeitől, másrészt az egyénektől, mi a helyzet bizonyos családügyi témákban, illetve hogyan gondolkodnak a hívők a családról, családtervezésről, gyermekek vallási neveléséről, az azonos neműek párkapcsolatainak elfogadásáról, és az egyház segítségével való elégedettséggel.
Míg Angliában és Walesben, illetve a német nyelvterületen a püspökök simán feldobták a kérdőívet az internetre, és a svájci püspöki kar a katolikusokkal párkapcsolatban élő nem katolikusok válaszait is várja, Erdő Péter bíboros a Catholic Herald című lapnak azt nyilatkozta, aki az interneten kitölti a kérdőívet, az nem feltétlenül katolikus, vagy az egyház tagja, vagy hívő.

Úgy tűnik, a bíboros megfeledkezett arról, hogy a katolikus egyház mindenkit, akit megkereszteltek, katolikusnak tart – már amikor jól jön a felduzzasztott létszám. Talán most elérkezett az idő eldönteni, kit is akar egyházában... és ha a hit a kritérium, akkor meg kellene könnyíteni a hitehagyás feltüntetését az egyházi anyakönyvekben. A másik probléma persze, hogy az egyház úgy gondolja, álláspontja nem csak a katolikus hívőkre kötelező, hanem általános érvényű.

Mielőtt valaki túl messzemenő következtetéseket vonna le a konzultáció jelentőségét illetően: nem, szó sincs arról, hogy a farok csóválja a kutyát és a katolikus teológiát az egyháztagok álláspontjához igazítanák. Éppen most áll a bál egy ilyen egyházi alkalmazkodás miatt  a németországi katolikus egyházban. Az elváltak, illetve a második házasságban élők miatt, akik elméletben el vannak zárva a szentségektől (mivel a katolikus egyház az ökumené jegyében házasságnak elismeri a református házasságokat, a református egyház pedig a polgári házasságkötést, érdekes helyzetek tudnak előállni). A gyakorlatban a katolikus nép nemigen érti az elváltak kirekesztését és ennek nyomán a freiburgi érsek, Robert Zollitsch útmutatót tett közzé, amelyben bizonyos körülmények között lehetővé tette a szentségek szolgáltatását, sőt egy második, polgári házasság elfogadását. Püspöktársa, a hittani kongregáció főnöke, Gerhard Ludwig Müller prefektus felszólította Zollitsch-ot az irányelvek visszavonására, mert azok nem állnak összhangban az egyház tanításaival. Igaz, Zollitsch nem akarja beadni a derekát, és trieri társa, Stefan Ackermann is kiállt mellette.

A konzultáció persze médiaszempontból is jól fest, ahogy az új pápa is a márkaépítésre sokkal alkalmasabb figura, mint a ránézésre nem túl barátságos tekintetű elődje. A Vatikánnak tavaly óta új marketingese van, profi újságíró személyében, aki természetesen hithű katolikus. A pápa sikeres médiafellépéseiért, a hatásos jelenetek megrendezéséért az 53 éves amerikai Greg Burke felel, aki ezt megelőzően az amerikai Fox News tévéadó (a tea party kedvenc csatornája) vatikáni tudósítója volt. Burke, aki katolikus családba született, jezsuita iskolába járt,a tradicionalista Opus Dei nőtlen tagja és állítólag önbántalmazó spirituális gyakorlatokat folytat (azaz korbácsolja magát), azt mondja alkalmasságát illetően, ő tudja, mi kell az újságíróknak, és tudja, mi hogyan jelenik meg a médiában. Szereti a sporthasonlatokat és úgy értelmezi feladatát, az ő dolga előkészíteni a labdát a pápának, hogy az gólt tudjon lőni.

http://www.kath.net/news/43783
http://www.vice.com/en_uk/read/greg-burke-pope-pr
?
http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/11/21/kardinal-erdo-warnt-vor-vereinnahmung-der-vatikanumfrage-durch-nichtkatholiken

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr305676245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása