Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Dán lelkész a szólásszabadságért

2013. december 11. - szekularisfigyelo

Dániában lelkész követeli a blaszfémia-törvény eltörlését. A törvény elvileg akár 4 év börtönnel bünteti az országban legálisan működő vallási közösség tanításainak vagy rítusainak nyilvános nevetségessé tételét vagy becsmérlését, de utoljára 1946-ban született ítélet a törvény alapján: alacsony összegű pénzbüntetésre ítéltek egy párt, amely egy farsangon egy babát keresztelt meg. A lelkész Manu Sareen szerint sokkal nehezebb a vallásszabadság megsértése és az istenkáromlást tiltó törvényekkel való visszaélés miatt bírálni olyan országokat, mint Pakisztán vagy Oroszország, amikor a saját hazájában is érvényben van egy hasonló törvény.
Míg az aarhusi püspök szerint a törvény eltörlése azt jelentené, hogy minden egyenlő és bármiről bármit lehet mondani következmények nélkül, a Cepos nevű szabadelvű thinktank jogi igazgatója támogatja a felvetést, mert a szólásszabadság a dán demokrácia sarokköve, és a vallási érzések sem szabadna, hogy speciális védelmet kapjanak, hanem ugyanúgy ki kell őket tenni a bírálatnak, a szatírának és a nevetségessé tételnek, mint bármilyen más politikai vagy filozófiai ideológiát.

http://www.secularism.org.uk/news/2013/11/danish-blasphemy-law-questioned-by-church-minister?

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr465676293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása