Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nem elég konzervatív egyházak

2014. január 23. - szekularisfigyelo

Írtunk már az Egy közülünk című EU-s petícióról (itt és itt), amelynek az a célja, hogy minden olyan eljárás finanszírozását tiltaná, amely egy magzat halálával jár. Ez nemcsak bizonyos orvosi kutatások további ellehetetlenítésével és a mesterséges megtermékenyítések megnehezítésével járna, hanem azzal is, hogy a nemi erőszak következtében teherbe esett, túlélésük érdekében abortuszra szoruló vagy spontán vetélést elszenvedő nőknek maguknak kellene finanszírozni kezelésüket (ha egyáltalán hozzájutnak, l. Savitha Halappanavar nagy port kavart halálát).
Fundamentalista protestáns körök hasonló népi kezdeményezést nyújtottak be Svájcban is, amelynek az a célja, hogy az abortuszt ne lehessen az egészségbiztosítás terhére finanszírozni és így persze aránytalanul sújtaná a szegényebbeket és a fiatalokat.
A kezdeményezők most azon vannak felháborodva, hogy (a churi katolikus püspöktől, Vitus Huondertől eltekintve) sem a katolikus, sem a protestáns egyház nem áll ki nyíltan a kezdeményezésért és nem szólítja fel az egyháztagokat, igennel szavazzanak a február 9-i szavazóvasárnapon. (Svájcban a képviselők felhatalmazása jóval szűkebb körű és nagyon sok ügyről, pl. nagyobb állami beruházásokról is nem a képviselők, hanem a szavazók hoznak döntést.) Az egyházak persze tudják, miért nem akarják magukat exponálni emellett a kezdeményezés mellett: 2002-ben a szavazók 72%-os (ott elsöprőnek számító) támogatásával vezették be azt a rendelkezést, hogy a terhes nő a terhesség 12. hetéig indoklás nélkül végeztethet abortuszt (addig olyan orvost kellett felkeresni, aki igazolta, hogy a terhesség az anya testi vagy lelki egészségét veszélyezteti), és ugyanakkor a szavazók 82%-a utasította el azt a kezdeményezést, amely az anya akut életveszélyére akarta korlátozni az abortusz lehetőségét.

http://www.landbote.ch/detail/article/abtreibungsvorlage-spaltet-evangelikale/gnews/99258412/
http://www.nzz.ch/nzzas/nzz-am-sonntag/bischof-im-abstimmungskampf-1.18224473

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr875771166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása