Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lányok itt, ott és Jemenben

2009. szeptember 16. - szekularisfigyelo

A hétvégi "színes" hírek egyike egy tizenkét éves jemeni kislányról, Fawziya Ammodiról szólt, aki, miután háromnegyed évvel ezelőtt apja kivette az iskolából és férjhez adta, háromnapos kínlódás után belehalt a szülésbe (gyermeke sem élte túl). Ezzel nincs egyedül: az Egészségügyi Világszervezet épp a napokban publikált egy felmérést, miszerint a 10-24 év közötti lányok és nők leggyakoribb haláloka a terhességgel, szüléssel kapcsolatos komplikációk (a fiúknál a közlekedési balesetek vezetik a listát). 
Persze nem kellene ennek ilyen sorsszerűnek lennie. Számtalan nő van, aki a teljesen ellenséges környezet dacára is sikerrel tiltakozott: tavaly épp Jemenben a tízéves Nojud Ali fogta magát és otthagyta férjét - szerencséje volt, egyenesen a bíróságra ment, ahol csodák csodájára meghallgatásra is talált, elválhatott és visszairatkozhatott az általános iskolába. Igaz, amikor az idén tavasszal meghívták a World Women's Award című rendezvényre, a hatóságok nem engedték ki az országból. Az ő nemzetközi hírré vált ügye nyomán eljutott a jemeni parlament odáig, hogy tizenhét évesre emeljék a lányok férjhez adásának alsó korhatárát. Sajnos kissé elakadt a dolog - egyes vallási vezetők hevesen tiltakoznak ugyanis mondván, Mohamed próféta is hatéves korában vette feleségül Aisát, és kilencéves korában már meg is erőszakolta, és ilyen vallási vezetőket nemcsak Jemenben találunk, hanem Szaúd Arábiában, sőt az úgymond világi Egyiptomban is, és épp most egy marokkói hittudor is megerősítette ezt a Le Nouvel Observateur című lapban. 

De ne menjünk ilyen messzire - vallási alapon a keresztény kultúrkörben is semmibe veszik a nők testi épségét. Ha a katolikus egyház szándékai érvényesültek volna, egy kilencéves brazil kislánynak is ki kellett volna hordania lett ikerterhességét. Így viszont csak minden segítője ki lett közösítve (magyarán az egyház örök kárhozatra kárhoztatta őket, minthogy nemrégiben újból megerősített tanítása szerint az egyházon kívül nem lehet üdvözülni), beleértve az orvost és az anyját, és kivéve a lányt megerőszakoló nevelőapát, sőt, a Vatikán vette a fáradtságot, hogy megerősítse, ez így van helyénvaló. Brazíliáig sem kell mennünk: néhány évvel ezelőtt itt Magyarországon az Alfa Szövetség jogi csellel rá szeretett volna kényszeríteni egy tizenhárom éves lányt a szülésre. 

Egy közös dolog van ezekben a történetekben: vallási alapokra hivatkozva megkérdőjelezhetetlen hitelvvé teszik álláspontjukat és nem mérlegelnek, hogy ezeknek az "abszolút morális elveknek" ki hogyan esik áldozatul. 

http://www.cnn.com/2009/HEALTH/09/14/yemen.childbirth.death/index.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr991384843
süti beállítások módosítása