Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Aki gyűlöletet vet, vért arat. Keresztény kisegyházak Afrikában

2010. május 07. - szekularisfigyelo

Az eheti HVG online is olvasható cikket közöl Afrika vallási viszonyairól. Míg az 1950-es évekig a lakosság fele hagyományos helyi vallást követett, mára a lakosság nagy része keresztény vagy muszlim: míg az iszlám aránya száz év alatt 15%-ról 30%-ra duplázódott, a keresztényeké majdnem meghatszorozódott: mára az afrikaiak közel 60%-a keresztény. A gyarmatosítókkal érkezett hagyományos keresztény egyházak missziós tevékenységét mára azonban felváltották az Egyesült Államokból származó konzervatív protestáns, illetve pünkösdi kisegyházak, és számos politikai vezető büszkén hirdeti, hogy újjászületett keresztény. A karizmatikus egyházak tanításai jól illeszkednek a csodával és a mágiával kapcsolatos hagyományokhoz. És persze a körülmények a vallásnak, mint üzletnek is kedveznek: gyorsabban terjednek el a gyógyítókról és mindenféle egyéb csodatevőkről szóló hírek, mint azok cáfolata, így könnyű a hiszékenységgel visszaélve meggazdagodni. Egyáltalán nem csoda, hogy gombamód szaporodnak a kis-, mini- és mikroegyházak. 
A meglehetősen agresszív evangelizáció nem feltétlenül tesz jót a békének: ezzel párhuzamosan erősödik a kontinens északi, muszlim részének "sariazációja", bár az afrikaiak gyakorlatában megférnek egymás mellett muszlim és keresztény szokások, sőt, olyan csoport is van, amely egységes vallássá gyúrná a kereszténységet és az iszlámot. 

Arra már nem tér ki a cikk, hogy a vallási nyomulással a konfliktusok is egyre vallásosabb színezetet kapnak és kiéleződnek. Március elején Nigériában ötszáz ember esett áldozatul keresztények és muszlimok közötti harcoknak, és Szudánban is élesednek a konfliktusok és szigorodnak a vallási előírások, ahogy azt tavaly egy nadrágot viselő újságírónő volt kénytelen tapasztalni. Észak-Ugandában 1986 óta véres harcot folytat Joseph Kony egy keresztény teokrata állam megalakításáért, célja, mint mondja, érvényt szerezni a tízparancsolatnak, akármilyen áron. Gátlástalanul gyilkoló és erőszakoló serege szüleiktől ellopott és gyilkolásra idomított gyerekekből áll. 
A hitbuzgalom és a vakhit, a karizmatikus vallási révület új lendületet ad az olyan régi gyakorlatoknak is, mint a boszorkányüldözés és az albínók megcsonkítása. Előszeretettel gyerekeket kapnak el ilyen címen, a "boszorkányokat" azért, mert valaki meglátta bennük a gonoszt, az albínó gyerekeket pedig azért is, mert egyesek levágott testrészeiktől remélnek gyógyulást.

A legújabb vallási módi a melegek üldözése és gyilkolása, amely az USA hittérítői kezdeményezésére és buzdítására indult. Iskolapéldája Uganda, ahol nemrég bevezették a halálbüntetést a homoszexualitásért. De Nigériában és Kenyában is ugyanez történt. Az USA konzervatív, melegellenes pünkösdi egyházai már az 1990-es évektől keresték az afrikai lelkészek és politikusok kegyeit, kapcsolatokat és nem kevés pénzt ajánlva, és sikerrel is jártak. Kapya Kaoma "Globalising the Culture Wars" (A kulturális háború globalizálása) című tanulmánya (amely innen tölthető le ingyenesen) elemzi a stratégiájukat. A vallási közösségek sikerrel pendítettek meg imperializmus-ellenes húrokat, meggyőzve az afrikaiakat arról, hogy a homoszexualitást a gyarmatosítók hozták Afrikába, hogy tönkretegyék a kontinenst, illetve, hogy a homoszexuálisok szétrombolják a családokat, illetve bármilyen közösségi létet (és miután az afrikai élet sokkal erőteljesebben épül a közösségbe való beágyazottságra, ez nagyon súlyos fenyegetés). 

A kapcsolat hozadéka azonban korántsem volt egyirányú: az amerikai konzervatív közösségek arra használták az Afrikából az USA-ba látogató papokat, lelkészeket, hogy az idegenekkel szembeni toleranciával visszaélve meghonosítsanak egy olyan gyűlölködő beszédmódot, amely egy amerikai lelkész szájából elfogadhatatlan lett volna az amerikai közbeszédben. A konzervatív egyházak (elsősorban metodisták, presbiteriánusok (skót kálvinisták), illetve episzkopális közösségek) ugyanis azt vették észre, hogy világnézetükkel és az egyén mozgásterét korlátozó társadalompolitikai elképzeléseikkel háttérbe szorultak, és szövetségeseket kerestek. 

Az ugandai belpolitikából azonban nemzetközi botrány lett. A törvény első olvasatában nem csupán a homoszexualitást büntették volna életfogytiglani börtönnel, illetve halállal, hanem azt is lecsukták volna akár három évre, aki tudomást szerzett homoszexuális kapcsolatokról, de nem tett feljelentést. A HIV-fertőzőttekre kivégzés várt volna, és a homoszexualitás népszerűsítését tiltó intézkedés a gyakorlatban ellehetetlenített volna bármilyen HIV-, ill. Aids-prevenciós programot. A tervezetet nemcsak a kisegyházak országos szövetségei, hanem a hagyományos egyházak is támogatták, a hetednapi adventistáktól az ortodoxokon át a muszlimokig és a római katolikus egyházig. A hazai és főleg a nemzetközi felháborodás láttán azonban valamelyest visszakoznak a vallásos politikusok. 
Az USA-ban pedig a szex-alapú emberüldözés egyik fő motorja, Scott Lively magyarázkodásra kényszerült és azt állította, ártatlan az egészben, mert nem is sejtette, mi folyik Ugandában. A törvénytervezet előkészítése előtt, 2009-ben két másik amerikai melegellenes, a homoszexualitás gyógyíthatóságát hirdető aktivistával szemináriumot tartott ugandai parlamenti képviselőknek, akiket négyórás beszédben buzdított Afrika megvédésére a melegek világméretű összeesküvése ellen. Az Ugandai programokat 
Az ügy épp a Nemzeti Imareggeli előtt kapott nagyobb médiafigyelmet; a rendezvény ugyanis a konzervatív egyházak éves találkozása az elnökkel. Ugandában és Afrika más angol nyelvű részein a washingtoni Hit és Demokrácia Intézete (Institute on Religion and Democracy), egy neokonzervatív think tank irányítja az erőfeszítéseket, amely hazai pályán arra próbálja rábírni a protestáns egyházakat, vegyenek vissza "liberalizmusukból". Obama elnök az imareggelin mindenesetre egyértelműen kiállt amellett, hogy elfogadhatatlan, ami Ugandában történik.  

Ugandában egy újság áprilisban egy újság újból felszólította olvasóit homoszexuálisok megölésére. Potenciális célszemélyek fotóját és tartózkodási helyét közölve. 

http://hvg.hu/hvgfriss/2010.18/201018_keresztenyseg_es_iszlam_afrikaban_megterve_
www.dw-world.de/dw/article/0,,5510065,00.html
http://www.counterpunch.org/rosen04022010.html
http://www.20min.ch/news/ausland/story/28402134

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/africa/article7053487.ece
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/uganda/6944292/Human-sacrifices-on-the-rise-in-Uganda-as-witch-doctors-admit-to-rituals.html
http://www.boxturtlebulletin.com/2009/04/19/10764
http://freethinker.co.uk/2010/05/02/hate-preacher-exhorts-the-faithful-to-die-for-their-religion-–-and-hes-not-even-a-muslim/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr971979900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása