Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szent Ruci és Szent Gatya

2012. március 16. - szekularisfigyelo

Félmillió hívőt vár a németországi Trier püspöke az áprilisban a Szent Ruha ereklye első közszemlére tételének 500. évfordulója alkalmából szervezett zarándoklatra. Az ereklyét – a legenda szerint Jézus utoljára, kivégzésekor hordott tunikáját, amelyet 300 éves korában Szent Ilona hozott a Szentföldről és adott át a trieri püspöknek – először a 12. században említik. A 16. században kilencszer, a 19. és 20. században 3-3 alkalommal hirdettek zarándoklatot. Az utolsó 1996-ban volt. A ruha imádását a katolikus egyházon belül is támadták mint bálványimádást, az evangélikusokról nem is beszélve: Luther Márton „nagy átverésnek” minősítette. Ehhez képest a mostani zarándoklatot az ökumené jegyében szervezik, és evangélikusokkal teli buszokat várnak.

Az alternatív programot a Giordano Bruno Alapítvány helyi szervezete rendezi, amely számos kortárs művészt kért fel alkotásra az „ereklye és fétis” témában. Az alkotásokat a TUFA elnevezésű helyen állítják ki, és hogy ne maradjon profán a dolog, kiállítják a Szent Gatyát is. Eme, először 1996-ban közszemlére tett relikviát a szent rucihoz képest jóval később találták meg bizonyos Helene Demuth hagyatékában, aki első kézből jutott a tárgyhoz és abszolút autentikus forrás: a gatya tulajdonosa, Karl Marx (magyarul Marx Károly néven ismert) közgazdász sokéves házvezetőnője (és szeretője) volt.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr424315107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása